Podivná alergie

Dobrý den, obracím se na Vás s problémem, který mě trápí už dlouho, ale lékaři mi zatím neuměli poradit. Byla jsem přírodní blondýnka, v pubertě mi vlasy hodně ztmavly - cca v 11ti letech. Od této doby si vlasy pravidelně zesvětluji zesvětlovači a odbarvovači. Více jak 10 let nebyl žádný problém, proceduru jsem prováděla opakovaně, cirka 1x za měsíc až dva, bez potíží. Párkrát jsem vyzkoušela i změnu v podobě tmavé barvy a rovněž nebyl žádný problém. Před asi 3mi lety jsem si opět koupila odbarvovač a jako vždy použila dle pokynů na obalu. Najednou mne ale začala hlava nesnesitelně pálit, domnívala jsem se, že jde jen o nějaký silnější peroxid v tomto odbarvovači a tak v mrazu na balkoně jsem s mokrou hlavou vydržela se slzami v očích dobu působení a pak odbarvovač smyla. Vlasy byly v pořádku, ale kůže stále pálila, ale výrazně méně. Druhý den se mi ve vlasech objevily hluboké hnisající i krvácející boláky a strupy. Když se vše zhojilo, zapamatovala jsem si značku tohoto odbarvovače a koupila si jiný. Reakce se opakovala v ještě silnější míře, barvu jsem musela hned smýt, měla jsem pocit, že mi hoří hlava, opět hluboké díry v pokožce hlavy, krvácení, přidal se rudý obličej, oteklé oči. Na další zesvětlování jsem navštívila kadeřnický salon, neb jsem se již bála. Opět to samé. Vyzkoušela jsem další značku odbarvovače doma a nic se kupodivu nedělo. Vlasy i pokožka v pořádku, žádný problém. Pak další měsíc opět jiná značka a opět v pořádku. Pak ale znovu další měsíc hrozná reakce, oteklý rudý obličej, vyrážka a svědění po celém těle, potíže s dýcháním, rudé oči, boláky ve vlasech a hrozná nesnesitelná bolest při nanesení odbarvovače. Složení na barvách uváděno není, ale všechny jistě obsahovaly PPD amoniak i peroxid. Přesto některé jsem aplikovala bez potíží, jiné s hroznou reakcí trvající několik dní. Na kožním oddělení místní fakultní nemocnice mi provedli testy s různými alergeny, včetně barvy na vlasy, výsledek byl ale ku podivu negativní na barvu na vlasy i vše ostatní. Jediná velmi slabá reakce byla na nikl. Mám ovšem podivné potíže i s jinými kosmetickými produkty, například nemohu používat dámské hygienické vložky, mám po nich na genitáliích i v jejich okolí do krve a hluboko rozpraskanou, šupinatou kůži, je to velmi bolestivé. Zarudlou, pálivou a bolavou kůži mám například i v obličeji po některých vlhčených ubrouscích určených kojencům, které používám ke stírání makeupu, jiné značky mi ale zase nevadí. Obdobná vyrážka a praskliny jako po dámských vložkách se mi dělají v podpaží po některých deodorantech. Kromě těchto jsem se pokusila jako alternativu zesvětlování vlasů použít na jeden pramínek obyčejný tříprocentí peroxid z lékárny, který kamarádka používá k prosvětlení vlasů úspěšně už roky, ten centimetr pokožky, kde peroxid působil jsem měla po půl hodině úplně rudý, velmi silně mě tato oblast svědila a to trvalo i po smytí šamponem. Nechápu souvislost mezi těmito reakcemi, poslední barvení vlasů bylo opět bez potíží, ale mám vždy velký strach. Nejvíce proto, že nevím, na co vlastně alergii mám a zda to vůbec alergie je. Lékař mi tvrdil, že alergie na peroxid vodíku neexistuje. Na obalu jsem si ale přečetla, že peroxid z lékarny obsahuje dva konzervanty, nemůže být problém například v nich? Jak to zjistit? Nechci se barvení vlasů vzdát a také bych si ráda ušetřila bolestivé reakce na kůži na mýdla, deodoranty a jiné, které když už vzniknou, dlouho se hojí. Dokážete mi prosím nějak poradit? Předem moc děkuji, přeji Vám pěkný den.

Odpověď odborníka:

dobrý den zřejmě Vás zklamu, ale jediné, co můžete nyní pro sebe udělat je, že aspoň na rok si dáte pouzu od všech barev a chemie. Popisované potíže jsou projevem závažné alergie, která vznikla při opakovaném a dlouhodobém působení ( opakované a časté barvení vlasů..) a nechci Vás strašit, ale je dobře, že reakce neproběhla ještě závažněji. Existuje šampon s kortikoidem, kterým bych nyní doporučila vlasy mýt - je k dostání pouze na recept od specialisty dermatologa. Také antihistaminika - tablety dlouhodobě a vlasy si mýt šetrně. To je jdiná cesta, jinak si můžete vyvolat opravdu vážný problém Chcete-li se dozvědět více, nechte se prosím vyšetřit u alergologa se zaměřením i na kožní medicínu.

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: