Pokles funkce štítné žlázy v těhotenství - ohrozí plod?

Dobrý den, v 17 týdnu těhotenství mám tyto hodnoty TSH 5,450 mU/1 (0, 350 - 4, 0). T3 6,1 pmol/1 (2,2 - 9), T4 11,0 IU/ml (11-22), Anti-TPO 10 IU/ml (0-50), na sonu vše v pořádku. dostala jsem Letrox 50, 1x denně. Chtěla bych se zeptat zda tyto hodnoty mohly nějak ohrozit vývoj miminka. Nic mi k tomu neřekli a po přečtení informací na internetu nejsem moc klidná. Před otěhotněním jsem problémy se štítnou žlázou neměla. Děkuji Vám moc za informace.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, tyto hodnoty znamenají hraniční pokles funkce štítné žlázy, tudíž by k poškození plodu dojít nemělo. Dobrým znamením je i to, že jste úspěšně zvládla první trimestr. Letroxem lze plně nahradit nedostatečnou funkci žlázy, takže při pravidelném užívání byste měla mít hormonální hodnoty jako zdravý člověk. Ideální je doplňovat i jodid - cca 150 ug na den, a to ne jenom v těhotenství, ale i po dobu kojení. Držím palce.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: