Pokročilé plicní chlamydie

Asi před 3 lety mi můj obvodní lékař zjistil v rozboru krve plicní chlamydie (chlamydia pneumoniae) a předepsal mi ATB. Jelikož jsem tu nemoc neznala a ze zásady odmítala jíst ATB, tak jsem se na to vykašlala a tehdejší bolesti v krku léčila čajíkama apod. Je to asi rok, co jsem si všimla, že mě zmáhá silná únava, bolesti hlavy, znatelně se mi zhoršila paměť a artikulační schopnosti, často se zasekávám v řeči, hledám slova, věty dokončuji s jiným skloňováním a celkově si někdy inteligenčně přijdu na úrovni žáka ZŠ. Když se mám soustředit na učení, tak se mi dělá nevolno a nejsem schopná vstřebat žádné informace. Jako bych měla zamlžený mozek. Nejdřív jsem si říkala, že prostě hloupnu, že jsem za poslední dobu toho moc nenačetla, že mi prostě jen zlenivěl mozek a postupně přicházím o slovní zásobu. Někdy je to horší, někdy lepší, ale přítel už si ze mě začíná dělat srandu. A teď k jádru pudla a proč jsem Vám vůbec psala o těch chlamydiích v úvodu. Na začátku roku jsem totiž byla opět u svého obvoďáka a historie se opakovala. Tentokrát jsem ty ATB ale začala brát a všimla jsem si změny. V hlavě jsem neměla už tolik vymeteno a můj bystrý úsudek se mi téměř vrátil zpět. Ovšem vše jen tak cca na necelý měsíc, pak problémy opět začaly, možná se i zhoršily. Nejprve jsem si to do souvislosti nedala, ale když se mi po kontrole, kde mi opět na doléčení předepsal ATB, ulevilo na další cca měsíc, napadlo mě, jestli to spolu nesouvisí. Přečetla jsem si nějaké články a bylo v nich uvedeno, že neléčené chlamydie mohou dále napadat i nervový systém. A proto Vám píši s prosbou o radu. Myslíte, že za mé problémy může tato infekce? A na koho se v tomhle stadiu mohu obrátit? Na někoho z neurologie nebo na infektologii? Chápu, že se jedná o banální nemoc, ale nerada bych to podcenila, protože v některých článcích strašili i s RS apod. Hlavně si nedovedu představit, jak budu v tomto stavu psát svou diplomku. Budu Vám vděčná za jakékoli informace nebo kontakt na lékaře. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Doporučuji vám se obrátit na neurologii, kde vás podrobně vyšetří a pravděpodobně bude provedena také lumbální punkce, kdy bude vyšetřen mozkomíšní mok. Pokud jste brala antibiotika působící na chlamydie (antibiotika ze skupiny makrolidů, chinolonů nebo tetracyklinů), je postačující 2 týdenní léčba.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: