Poraněná krční páteř - dimexol

Dobrý den. Podařilo se mi velmi silně uhodit do hlavy o železo. Při rentgenu mi paní doktorka řekla, že mi to pokřivilo krční páteř a dostala jsem límec a Dimexol, který mám užívat 3 x denně (mám 169cm-56kg). Jsou to léky, které mají uvolňovat kosterní svalstvo a tím pádem pomoci páteří do původního stavu. Já ale po prvním dni užívání spím jak miminko, jsem malátná a někdy mi dělá problém zformulovat větu. Problém je v tom, že začínám v nové práci, mám ji zatím jen na brigádu a doufám v HPP. Je to vyřizování věci pro firmu. Mohu to vyřizovat z domu po telefonu, ale potřebovala bych být alespoň 5-6 hodin čilá, soustředěná na řeč. Říkám si, že je mé tělo tím úrazem možná oslabené a proto teď potřebovalo víc spánku a že si možná na ty léky zvykne, ale myslíte že když snížím dávku místo 3 tablet na 2, že tím příliš nenaruším léčebný efekt?? Jak dlouho taková léčba může vůbec trvat? Myslím tím užívání těch léků a nošení límce? Byla jsem u doktora tak zmatená a dezorientovaná, že jsem se ani nezeptala. Potom mě ještě trochu děsí, že když si límec sundám (př. k vůli sprše) cítím se ještě víc dezorientovaná a dělá mi problém souvisle mluvit. Může to být tím, že mi teď páteř tlačí tam kde nemá? Děkuji za radu a názor. Pěkný den, Hana

Odpověď odborníka:

Dobrý den paní Hano. Úder do hlavy opravdu mohl provést blokádu krční páteře a působit bolesti ev i závratě. RTG má vyloučit např traumatické změny- zlomeninu, zhroucení obratle. Změna křivky páteře může souviset s postavení svalů v daný moment snímkování. Vlastní blokády na RTG přímo vidět nejsou. Ty je nutné vyšetřit a také je lze odstranit při lékařském vyšetření technikami myoskeletární medicíny / tj vyšetření u lékaře, který tyto techniky také provádí, někteří neurologové, RHB lékaři apod/. Léky na uvolnění svalového napětí jao je Dimexol je samotné nemůže odstranit ani změnit postavení páteře na RTG. Mají význam jen přechodně v případě velmi zvýšeného svalového napětí svalů kolem páteře. Léky opravdu mohou tlumit, při jejich užívání je vhodné spíše zůstat pár dní vyloženě doma v klidu a v posteli. Analgetický efekt přímo navíc zvláštní nemají, Doporučil bych dávku snížit na 2xd a poměrně brzy je dát pryč. Při bolesti analgetika- Paralen, ev krátké kombinaci s antirevmatikem např Ibuprofen 2x 400 / pokud nejsou žaludeční vředy a také brát po jídle/ Lokálně na šíji prizznitzovi zábaly. Při nelepšení zmíněné myoskeletární ošetření. Pokud budou další problémy- bolesti hlavy, pocity nejistoty trvat, je nutné neurologické překontrolování neurologického nálezu, mohlo dojít i otřesu mozku nebo dalších úrazových změn. Zdravím, dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: