Poškození vidění po poranění rohovky

Dobrý den. Po poranění rohovky a následném léčení jsem podstoupil operační zákrok, kde mi byly odstraněny z rohovky odumřelé epitely. Po operaci jsem dva a půl měsíce bolest oka ustala a oko se zhojilo, ale na oko špatně vidím. I před operací jsem nosil brýle, ale teď na levé oko vidím stále rozmazaně, nevyřešily to ani nové brýle. Vidění je rozmazané a hrany jsou se stíny. Mám tedy dotaz. Dá se s tím něco udělat? Děkuji za odpověď. J. Š.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, z popisu Vašeho problému se domnívám, že jste prodělal fototerapeutickou keratektomii. Samo o sobě svědčí rozmazané vidění v kombinaci se stíny pro výrazný astigmatismus. To je dioptrická vada způsobená nepravidelným zakřivením rohovky, jež mohl vzniknout v důsledku zákroku. Astigmatismus rozdělujeme na pravidelný, který lze snadno korigovat brýlemi a na nepravidelný, jež korigovat nelze. Vzhledem k tomu, že máte předepsané nové brýle, tak by příčinou byl nepravidelný astigmatismus. Diagnostikuje se pomocí přístroje pentacam (případně orbscan). Řešení je velmi složité a spadá do péče rohovkových poraden FN. Zaručený efekt ale neposkytne žádná léčba. Eventuálně by se mohlo jednat i o některé další pooperační komplikace (haze, porucha reepitelizace atd).

MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.
MUDr. Vladimír Korda, Ph.D.

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: OFTEX oční klinika Pardubice a oční centrum Hradec Králové

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x