Postižené hlasivky

Dobrý den, již několik let, mám postižené hlasivky. Zhrubl mi hlas a nemohu už zpívat. Zpívala jsem 20 let v taneční kapele. Lékařka na ORL mi před pár lety oznámila, že mám chronický zánět hlasivek a tím to skončilo. Jsem i dosti zahleněná a nevím jak se toho zbavit.Dočetla jsem se, že se to u zpěváků stává, že ztratí hlas...prý se to dá i operovat. Lékařka na ORL je vůči tomu dosti laxní a neřeší to se mnou.Mám z toho nepříjemný pocit, že je to i vzhledem k mému věku.Je mi 56 let a nezpívám profesionálně,tudíž nejsem celebrita tak se to prostě nijak neřeší.Přiznám, že jsem kuřačka. Vím, že mi řeknete přestaňte kouřit....a co dál? Nikdo to neřeší. Mám neustálý problém se zahleněním a musím si často odkašlat, abych mohla mluvit.U Foniatra jsem zatím nebyla, jelikož lékařka na ORL,kam chodím mi sdělila, že je to pro mne zbytečné....mohu tedy poprosit o radu co s tím problémem mám dělat dál? Dosti mi to překáží a i mne mrzí, že nemohu už dále zpívat...hlas mi přeskakuje ...a když mluvím déle vysychá mi v krku a dráždí mne to ke kašli. Musím se napít vody,abych mohla dále pokračovat v hovoru....Mohu navštívit FONIATRA aniž bych potřebovala doporučení z ORL? Děkuji za odpověď a za radu. Zita

Odpověď odborníka:

Dobrý den, paní Zito. Vaše potíže mě velmi mrzí. "Chronický zánět hlasivek" je pouze popis stavu, podstatná je příčina - ta může souviset s kouřením samotným, ale třeba i s jinými vlivy (trv. extraesofageální reflux aj., na hlas může mít vliv třeba onemocnění štítné žlázy...), které je třeba posoudit. Vzhledem k tomu, že jste zpěvačka, není na místě nechat věc jen tak být, vyšetření foniatrem jistě není zbytečné (i když samozřejmě i tam čekejte jako hlavní doporučení přestat kouřit...). Jít tam můžete i bez doporučení (v ČR není přístup k lékaři-specialistovi podmiňován doporučením), i když je vhodné jej mít. Vystavit Vám jej případně může i praktický lékař.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: