Potíže s bederní páteří

Dobrý večer, už rok a půl se léčím s bolestmi zad, jsem dvakrát po infuzich, pěti kaudálních blokádách a epidurálu, beru DHC, Rivotril. Jelikož mám po DHC zácpu, při příští kontrole mi mají být naordinovány opiatové naplasti. Můj nález je mediální protruze L3,4. Pokročilé degenerativní změny destičky L4,5 s Modikovými změnami přilehlých obratlů, mírná oboustranná foraminstenoza v segmentu L5,S1 mírná degenerace. Doplněny snímky L páteře ve funkci, páteř se od těla L3 distálně prakticky nerozvíjí, je zřetelné snížení meziobratlové destičky L4,5 s malým dorsálním osteofytem. Dostala jsem bederní pás, který mi vůbec nevyhovuje, je to jeste horší, mám bolesti do kyčlí a třísel, bolí mě kostrč a divná bolest nohou a píchání v palcích u nohou a v kotníkách a kolenou, křeče v lýtkách. Nevydržím dlouho sedět, ležet, chodit. Na revmatologii jsem měla RA hodnotu 277 a jelikož nemám nic oteklé a sedimentaci v normě, tak revmatolog dál nic neřeší, prý mám počátek artrózy v kyčli a křížové kosti a bolesti jsou vsechny od zad. Na neurochirurgii říkají, že bolest v kyčlích není od zad, chtěla jsem se zeptat, jaké jsou jiné nemoci při vysoké RA, když nemám kloubní otok, může s tím souviset opakující se vřídky v nose? Dále se chci zeptat, když mi byla nabídnuta dynamická neutralizace, potíže nemůžou být horší a jaký je Váš názor, jelikož beru dlouhodobě prášky, tak přemýšlím, jestli mám do operace jít. Děkuji, s pozdravem Michala

Odpověď odborníka:

Dobrý den Michalo! Revmatoidní faktory nejsou specifické pro revmatoidní artritidu, mohou být pozitivní i u některých autoimunitních onemocnění (Sjorgenův syndrom, systémový lupus erythematodes, autoimunitní zánět jater) nebo zánětlivých onemocnění (bakteriální endokarditida). S vřídky na nosní sliznici zvýšená hladina RF nesouvisí. Přesto, že váš stav nyní pro revmatoidní artritidu nesvědčí, do budoucna by byla občasná kontrola revmatologem vhodná. Pokud jde o bolesti v kyčlích a tříslech, mohou být opravdu podmíněny artrózou kyčelních kloubů. Píchání a bolesti v dolních končetinách budou však souviset spíše s postižením bederní páteře. Vzhledem k vašemu věku, délce trvání bolestí a malé úlevě, kterou vám přináší současná terapie by se mi operace zdála možným řešením, ovšem definitivně se k této otázce musí vyjádřit neurochirurg (stejně jako k tomu zda by pro vás připadala v úvahu dynamická neutralizace).

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Bolesti zad a pravého stehna | Od: Lenka Šístková | 17.2.2014 20:15
Dobrý večer,mám opakované bolesti zad a
pravého stehna,v roce 2009 mi vyměnily pravý
kyčelní kloub,dále se léčím pro velké bolesti
kloubů,kyčlí atd.beru DHC 90mg,bohužel bez
efektu,nyní bolesti zad ustoupily,ale mám velké
bolesti pravého stehna,v roce 2011 jsem prodělala
rakovinu lymfatických uzlin,poslední kontrola
negativní,podstoupila jsem vyšetření PET-
CT,negativní,nyní čekám na vyjádření
neurologa,kde jsem objednaná v březnu,prý ty
bolesti musím vydržet.Prosím o Váš názor,dělali mi
RTG páteře a kyčlí,výsledky zatím nevím.Je ještě
nějaké vyšetření které by ukázalo proč mám
takové bolesti??Děkuji moc.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: