Povinne ockovani ditete

Dobrý den, volala mi sestra dětské praktické lékařky, jestli bych nebyla tak hodná a nedala svého téměř 15ti měsíčního kluka naočkovat vakcínou Priorix tetra, protože povinná vakcína (nevím,jak se jmenuje) jim došla a výpadek prý bude trvat až do léta. Tuto vakcínu mi doporučovala lékařka již dříve, ale já jsem se rozhodla, že ji nechci. Teď na mě sestra apelovala, abych posledních pár vakcín, které mají, nechala sociálně slabším, a tvrdila, že ona by chlapečka určitě naočkovala i proti planým neštovicím, protože jsou pro ně rizikové. O výpadku jsem se nikde na internetu nedočetla, nevím ani, jestli je možné, aby nebyla povinná vakcína. Můj dotaz tedy není zcela lékařského charakteru, spíše se chci zeptat, jak mohu postupovat, a zda je pravda, že vakcína skutečně do léta nebude. Můj chlapec má 14 a půl měsíce, je možné s očkováním vyčkat až do léta? Děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, výpadek v zásobování je možný u jakékoli vakcíny, tedy i u vakcín, které spadají do pravidelného očkování. Na internetu o výpadku v zásobování informují zpravidla stránky Státního ústavu pro kontrolu léčiv, www.sukl.cz , příslušná rubrika, nebo můžete na SÚKL poslat dotaz mailem nebo se zeptat telefonicky. Tam také můžete zjistit, zda vakcína bude, nebo nebude do léta dostupná. Co se týče odkladu očkování, je ho možné provést i později. Pozn. "Povinná" vakcína se jmenuje Trivivac, existuje také Priorix. Očkování proti planým neštovicím je mimo jiné přínosné z toho hlediska, že chrání dítě před možným těžkým průběhem onemocnění (= neonemocní, takže nemůže onemocnět ani těžce) a samotné i s lehkým průběhem trvají průměrně 14 dní (min.týden, klidně ale tři týdny), což v případě očkování odpadá. Dále je očkovaný člověk nepřímo do budoucna chráněn proti pásovému oparu (způsobuje ho stejný virus).

 
Líbí se vám odpověď?
-4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: