Přechodná porucha řeči

Dobrý den, již dvakrát jsem byla hospitalozována pro přechodnou poruchu řeči, byla mi provedena vyšetření CTA EC i MRjej. Prosím o posouzení nálezu a jak dalece mě do budoucna ohrožuje, čeho bych se měla vyvarovat a co dělat pro prevenci, mám užívat nějaké potrav.doplňky apod.Jinak trpím paroxysmální tachykardií ale v sinusový rytmus.Užívám, vasocardin , eutyrox, trombex, tritico, nově rosucard, léčím se s tetanií.Doporučil byste mi event.vyšetření srdce-echo? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dbrý den, paní Jitko, Přechodná porucha řeči byla patrně hodnocena jako cévní mozková příhoda. Špatným prokrvením přechodně trpěla část mozku, kde jsou řečová centra. Tj spánkový lalok u většiny lidívlevo. Příčinou bývá problém v přívodných mozkových tepnách- zůžení ztluštením stěny tepny. Tepny Vám vyšetřili na CTA- mělo by to znamenat nejen CT na vyšetření mozku ale i s podáním kontrastní látky, kdy se znázorní i cévy. Magnetická rezonance také nejen znázorní mozek, ale i MRA- angiografiie se i bez kontrastní látky cévy znázorní. Je důležité zda byly těmito vyšetřeními znázorněny cévy přímo v hlavě a i přívodné cévy na krku a jaký zde byl nález. Faktem je i při normálním nálezu na cévách je další příčinou drobné krevní vmetky- tzv emboly ze srdce a to i při některých i přechodných poruchách rytmu. Proto se provádí i detailnější vyšetření srdce, např Echo a dlohodobější monitorování EKG. Pokud je zde příčina, potom se podává nejen léčba, kterou již máte- tj antiagregační- Trombex, ale léčba s úpravou srážlivosti krve- Warfarin ev další tzv antikoagulantia. Je to dosti zásadní rozhodnutí, které Váš ošetřující neurolog nebo internista dle nálezů provede. Jistě je nutné kontroly neurologického stavu, dovyšetření srdce, patřičné evedené léky. Dále hlídat si příjem tekutin- min 2l/ den, nekouřit, procházky, pohyb. zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: