Přechodné zhoršení stavu po aurorixu

Chtěla bych se zeptat, zda se v začátcích léčby mohou příznaky nemoci zhoršovat? Brala jsem 3 roky Citalopram - mnoho vedlejších účinků, po vysazení se mi stav zhoršoval a za 3 měsíce jsem začla užívat Aurorix. Trpím panickou poruchou, agorafobií, sociální fobií atd. 14 dní jsem brala jen polovinu tablety, teď týden 150mg (celá tableta). Poslední týden jsem byla více ve stresu - smrt zvířete, ale zhoršily se mi problémy někam dojít, zvláště po mostě a pavlači, po kterém chodím často. Když se mi toto stane, tak znejistím, že se stav zhoršuje a klepu se pak i doma. Je pravda, že v příbalovém letáku je uvedeno u fobií, že nástup účinku lze pozorovat až kolem 8 - 12 týdne. Mám jen strach, zda by se mi nemohl stav dále zhoršovat? V roce 2010 jsem strávila skoro půl roku doma v několika hodinových atakách a nemohla pak skoro chodit ani po bytě, proto mě každé zhoršení děsí. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Co se týče působení Aurorixu, nástup účinku uvedený v letáku je skutečně 8 - 12 týdnů u fobií. Než účinek nastoupí, Váš stav se samozřejmě může různě měnit. Pokud cítíte obtíže, jak popisujete, doporučuji co nejdříve kontaktovat Vašeho ošetřujícího lékaře a domluvit se s ním na dalším postupu - zda by nebylo vhodné něco k Aurorixu ještě přidat na překlenutí doby, než nastoupí jeho účinek.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Přechod Citalopram -> Aurorix | Od: Vlastimil | 3.9.2015 16:19
Asi 3 roky jsem užíval Citalec (účinná látka Citalopram) a po třech
letech jsem zjistil, že jsem příliš pasivní. Proto jsem požádal lékařku o
změnu. Ta mi předepsala Aurorix a také mi napsala přesný postup,
jak mezi nimi přejít.

Nejdrsnější byl 9. a 10. den přechodu, kdy Citalec už nezabíral a
Aurorix ještě nezabíral. Protrpěl jsem si migrény, nespavost, pískání v
hlavě, průjem, chůzi jak po lodní palubě, nepozornost (bacha na
auta!) a pár dalších nepříjemností. Dokonce jsem ztratil i chuť na
kávu, která mi (jak jsem později zjistil) nejvíc pomáhala jako doplněk
při překonávání těchto obtíží.

Prostě se mi na 2 dny vrátily ty potíže, které jsem měl, než jsem začal
užívat zmíněný Citalec a na které jsem za ty 3 roky stačil i
zapomenout.

Věděl jsem, že musím vydržet. Nyní je to 15. den a postupně se to
zlepšuje. Mezitím se mi 2× přetočil i spánkový režim, takže nyní jsem
už v normálu. Pouze se mě drží to pískání v hlavě, ale jsem si jist, že
to také přejde. Hlavní je vydržet!
reagovat
re:Přechod Citalopram -> Aurorix | Od: Alex | 5.3.2016 00:17
Super :-) zkus k tomu ještě Diazepam, dostaneš se do úplně jiné dimenze léčby. Kdyby to nebylo legální, asi byz skončil v kriminále
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: