Překlad zprávy a režim pro skoliosu

Dobrý den, prosila bych o překlad následných částí lék. zprávy týkající se skoliosy (zbytku zprávy rozumím, proto ji neuvádím celou): "Kl.: Bez známek kožní a kl. laxity, DSM, DUM – idem.; RTG: klínovatění; DG: scoliosis Th dx conv. gr. II. idiopath. juv., asymetrie hrudníku.". A pak mě zajímá překlad této zprávy, kterou jsem dostala jako poslední (a uvádím celou): "Diagnóza: Jiná idiopatická skolióza, hrudně-bederní krajina; Kl.: +0,5 cm dx - pánev horizont, lehce prominuje levý bok, kyfot. držení, prominuje levý bok, asymetrie lopatek, pectorales volné, omezení inklinací, výrazně vpravo, do AF volně, ŽP a PV vpravo do 2,5cm, břicho sval +; RTG s podložením: T2 - 25 sin - T10 - 41 dx - L3, rot.II, R 5." ....... Měla bych k tomu několik dotazů. Mám mít dostatek pohybu, udržovat svalový korzet, nosit podpatěnku a cvičit rehab. cvičení (jež mě před léty naučili), ale zajímá mě, jak vážný je můj stav. Jsou sporty, co nesmím provozovat nebo se lze řídit kompromisem typu všeho s mírou? Jako příklad bych uvedla aerobic, lezecká stěna, brusle, kolo. A totéž se týká zaměstnání. Zjišťuji, že se těžko hledá takové, které by nezatěžovalo či nepřetěžovalo bederní páteř. Jak se mám k tomu stavět? Kolik kilogramů smím zvedat? Jak hledat zaměstnání, kterým si neublížím? Křivka se mi pohybuje od zhr. 42 do 44 stupňů a hrozila mi operace, ale nakonec ji uznali jako nenutnou. Na posl. kontrole mi řekli, že je páteř stabilní a další pravidelné kontroly nejsou třeba. Nerada bych později nebo ve stáří skončila na operaci páteře. Nebo pozdějším problémům a operaci nelze předejít? Četla jsem zde, že je možné, že dnes budu potřebovat jiná cvičení, než mě učili na začátku léčby (před léty), mám si vyžádat rehabilitaci pro nové posouzení? Děkuji za odpověď, je mi 24

Odpověď odborníka:

Jedná se o skoliozu hrudní pateře vrozenou /zde asi nepřesně opsané/, 2. stupně idiopathická,/ tedy bez jednoznačně určené příčiny/, Asymetrie, nesouměrnost, hrudníku. Vysazený levý bok, nesouměrnost lopatek, prsní svaly volné, omezení pohybů v určitém směru, zhodnocení klinicky, do předklonu volně. Další je už určtitý rentgenologicko ortopedický žargon, který by vám měl váš ortoped upřesnit. Musím říci, že přesně poradit bez vlastního vyšetření je obtížné a mohlo by být i zavádějící. Ale dostatek pohybu, udržovat svalový korzet,, cvičit dle instruktáže. Opravdu je třeba se řídit jak uvádíte kompromisem, všeho s mírou. Pokud uvádíte svůj věk je váš růstový vývoj ukončen. Každá skoliosa má svůj vývoj, ten se dá radikálně ovlivnit jen do jisté míry. Ale velmi bych vám doporučil , poradit se se svým ortopedem, který na dané otátzky vám může velmi kvalifikovaně odpovědět právě vzhledem k tomu, že vás vidí, vidí rtg snímek a popis a dobře vás zná.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: