Přemnožené bakterie následkem salmonelozy? ?

Před rokem a půl jsem prodělala salmonelozu. Moje trávení to však hodně vzalo a pravděpodobně se mi tam následkem toho přemnožily nějaké jiné bakterie, kterých se nemohu zbavit. Mívám velké chutě na sladké (říkala jsem si, jestli to nemůžou být kvasinky?) a po většině věcech se nadýmám a prdím. Po větším jídle jdu hned na velkou. Jediné co mi dělá dobře je strava pouze o zelenině s dostatkem pohybu (to zmizí nadýmání i plynatost). Zase tak moc si nestěžuji, alespoň si díky tomu hlídám váhu. Nicméně nevím, jak moc jsou takhle přemnožné bakterie škodlivé z dlouhodobého hlediska (přeci jen už to ten rok a půl trvá) a na jaké vyšetření případně tedy zajít ? Mockrát děkuji.

Odpověď odborníka:

Petro, souvislost s proběhlou salmonelovou infekcí je v případě Vašich obtíží spíše malá. Vzhledem k nadýmání a špatnému trávení doporučuji zkusit probiotika nebo některé prokinetika - na podporu trávení. Pokud Vás spíše trápí nadýmání, pak pomůže např. espumisan. Celkově však bude potřeba vynechat ve stravě nadýmavé potraviny, event. je upravit tak, aby se nadýmání redukovalo. Je to čistě subjektivní záležitost, někdy se zhoršuje při stresu apod. Pokud i po úpravě jídelníčku (zkuste např. zkusit omezit mléko a mléčné výrobky, někomu pomůže omezit lepek) budou obtíže trvat, nechte se vyšetřit na gastroenterologii. Hezký den.

MUDr. Nela Šrámková
MUDr. Nela Šrámková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ordinace praktického lékaře, Praha 8

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: