Přetržené vazy v koleni

Dobrý den,chtěl bych jen znát názor na úraz kolene, který se mi stal před necelými 4 měsíci,při sportu..byl jsem poslán na magnetickou rezonanci (kterou zasílám v dokumenční fotografii), po které mi bylo sděleno, že to není zatím ani na plastiku kolene. Po pár kontrolách a tahání krve z kolene jsem byl po 5 týdnech od úrazu uschopněn, závěr je takový, že s kolenem sice mohu chodit ,ale nemohu udělat dřep, kleknout,kopnutí s nohou,chodit do schodů je také problém atd..Nevím jak mám dál s tímto postupovat,nechci ve svých 40 letech už jen kulhat a nesportovat...,můj lékař mi nepředepsal žádnou kontrolu. Děkuji za odpověď Odpověď odborníka: Při největším úsilí jem přiložený soubor, výsledek magnetické rezonance, nenašel. Prosím pošlete popis magnetic ké rezonance a stav vašeho kolena popsaný ortopedem...... Zasílám výpis z magnetické rezonance z 27.9.2013 Nitrokloubní výpotek v suprapatelárním recesu.Velká postkontuzní edém ventrolaterální porce laterálního konfylu femuru a dorsolaterální porce laterálního kondylu a plata tibie Lehká imprese kortikální lamely laterální konfylu femuru v místě největšího edému-susp.na sunchondrální impresivní frakturu.Velké prosáknutí podél laterálních retinakul a popdél laterálníhom postraního vazu-obraz tibial-band sy,st.p. distenzi a parciální lézi LCL. Menisky v obou kompartementech pravidelného tvaru,laterální bez traumatické léze,v dorsálním rohu nemohu zcela vyloučit horu zontální fissuru bez dislokace fragmentů,chrupavky bez velkých defektů.Chrupavky v místě imprese lehce hyperimntenzní,edematosní,souvuslá.Výrazně prosáklý nehomogenní rozvlákněná LCA,LCP nakročený,souvislý.V klioubní štěrbvině ventárně před ventrálním tibiálním úponem LCA jsou patrná inverterovaná dislokovaná vlákna vazu,směrem femorálnímu úponi lze vysledovat jen malou porci nehomogenní vláken.Patella W 1-2 s laterálním titulem bez dislokace,chrupavka na mediální facetě lehce nerovná s nehomogenní intenzitou-chpondropatie 1-2 st.,v interkondylickém sulcu chrupavky v normě... ZÁVĚR: lliotibial-band syndrom-výrazné prosáknutí podél laterálních retinakul patelly a podél LCL se známkami disperze či parciální ruptury. Kontuzní edém ve ventoltaerální porci latertálního kondyfu femuru a v dorsolaterální porci laterálního konfylu a plata tibie.Drobná impresivní subchondrální fr.later.konfylu femuru v místě největšího kontuzního edému s edémem chrupavky,chrupavka souvislá. Subtotální až téměř kompletní ruptura LCA-vlákna vazu dislokovaná ventrálně do kloubní štěrbiny.Nakrčený vaz LCP. Chondropatie mediální facety patelly 1-2 st. V.s.fissura dorsálního rohu a dorsálního okraje mediálního menisku bez dislokace framentů... Pane doktore,chtěl bych jen poprosit o váš úsudek jestli mohu dále bez nějakého léčebného zákroku nějak přežívat...moc vám děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

Přežívat jistě lze. Nález je popsán velmi podrobně a pečlivě. Pokud jsou potíže a ty dle popisu jsou , je na místě operační artroskopická revize s ošetřením defektu porušeného menisku, sešití nebo jeho čátečné odstranění. Na místě je revize stavu obou zkřížených vazůl, jejich úprava a při případnémm přerušení předního zkříženého vazu jeho eventuální plastika. Není naprosto nezbytná, nutno posoudit stabilitu kloubu. Artroskpie odhalí stav zkřížených vazů přesněji než MR. Po zákroku postupná rehabilitace kolena s dočasným odlehčením.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+12 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: