Problém s přetahováním předkožky u syna

Dobrý den,paní doktorko chtěl bych se vás zeptat na přetahování předkožky u dětí.Mám 5,5 letého syna a nejde mu přetáhnout předkožka přes žalud.Dětská lékařka nás poslala na urologii a doktor mu jí s bolestí přetáhl.Doporučil nám přetahovat 4 krát denně s pomocí mastičky framykoin a heřmánku při koupelích.Problém je,že si na pindíka nenechá šáhnout a my jsme tudíž bezmocní mu pomoct.Prosím,poraďte co máme dělat.Když to jenom vzpomeneme tak má slzy na krajíčku a nic s ním nepohne.Děkuji za odpověď Standa

Odpověď odborníka:

Pokud to doma sami nezvládnete, tak je možností použití krému s anestetikem. Jestli nepůjde ani to, tak jedině obřízka.

MUDr. Jan Vašinka
MUDr. Jan Vašinka

Specializace: Urologie

 
Líbí se vám odpověď?
-14 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
U dětí se zúžená předkožka nemá přetahovat jakkoliv násilně. | Od: Jan Trachta | 18.5.2014 20:27
Dobrý den! Jako náhodný návštěvník těchto
stránek bych rád přidal komentář dětského
urologa z FN Motol. Pan doktor Vašinka bude
bezesporu výborný dospělý urolog, ale nemohu
souhlasit s jeho doporučením stran přetahování
zúžené předkožky. Zúžená předkožka se při
narození vyskytuje jako fyziologický stav u více
než 50% chlapců a do pěti let se upraví sama
bez jakékoliv manipulace u většiny těchto
chlapců. Jestliže předkožka sama nepoleví nebo
způsobuje problémy při močení, eventuelně časté
balanitidy (záněty předkožky), lze zkusit mazání
zúžené části předkožky 2x denně mastí nebo
krémem Triamcinolon - oboje obsahuje nízkou
koncentraci kortikoidů, které působí prakticky
pouze lokálně na tuhé vazivo předkožky a
dovedou ho uvolnit. Bohužel tato konzervativní
léčba nefunguje ve sto procentech případů, ale
zabírá pouze asi u poloviny takto léčených
chlapců, u zbylích chlapců dojde po skončení
mazání k návratu do původního stavu. Jedině pak
je nutná obřízka a to částečná (odstranění pouze
koncového zúženého lemuú nebo celková
(odstranění celé předkožky). V žádném případě
nedoporučujeme předkožku jakkoliv násilně
přetahovat a doporučení užívat lokální
anestetikum je něco, co chlapce s fimózou spíše
poškodí, protože snížená bolest povede k
mikrotrhlinkám násilně přetahované předkožky,
následně k jizvení a zhoršení stavu, tzn. vzniku
tzv. jizevnaté fimózy, která skutečně nelze léčit
jinak, než operací. Podle mého názoru zúžená
předkožka cca do pěti let věku není vůbec žádný
problém, který by se musel řešit, pakliže
nezpůsobuje výše zmíněné problémy. Přetahování
a rozcvičování je špatné doporučení. MUDr. Jan
Trachta, FNM.
reagovat
re:U dětí se zúžená předkožka nemá přetahovat jakkoliv násilně. | Od: Láďa | 27.5.2014 13:29
Mast Triamcinolon E mohu jenom doporučit. Po cca
2-3 týdnech dokázala u syna doslova zázraky.
Zúžená předkožka poskytovala otvor jen několik mm,
a po aplikaci masti bylo možno předkožku přetáhnout
kompletně a provést po znecitlivění ve FNM odlepení
od žaludu. Potom bylo potřeba pečlivě mazat
Framykoinem, aby nedošlo ke slepení zpět.
reagovat
 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: