Problém s usínáním.

Dobrý den, můj dotaz je obsahově velmi jednoduchý. Pane doktore mám velký problém s usínáním, pokud usnu samotný spánek, či buzení mne netrápí. U obvodního lékaře jsem byl,nečekaně jsem dostal Rivotril, který užívat nechci ani jiné benzodiazepany či hypnotika. Mohl by jste mi tedy říci nějaké typy a rady, jak tento problém řešit, čemu se vyvarovat a naopak, co dělat? O spánkové hygieně jako takové vím, nepít kávu, vyvětrat místnost, chodit v určitou dobu atd atd atd,.... mám spíše problém jako kdyby můj mozek a já sám až moc uvažoval při usínání a neuměl "vypnout"... meduňka a čaje na mne neplatí, napadá mne snad jen joga kterou jsem nevyzkoušel děkuji za jakkoukoliv radu a přečtení mého problému. Děkuji mnohokrát.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Michale Spánek a jeho regulace jsou poměrně křehké jevy. Problém s usínáním a předčasným probouzením a přerušováním spánku, hlavně k ranním hodinám jsou typické pro určitý funkční problém v psychice- zasunutá, nezpracovaná starost, nemožnost dosáhnout psychické a fyzické relaxace. Toto se potom spojí i například na záčátku s přechodnou špatnou zkušeností s noci, bez spánku a s obavou s opakování neusnutí a důsledky nevyspaní další den- únava, nevýkonnost. Zde je většinou právě příčina nemožnost nastartovat spánek.Vzniká potom i kruh, který je problém někdy přerušit. Základem je úprava tzv spánkové hygieny- Důežité jsou nácviky psychorelaxačních technik- např Schultzův autogenní trénink- část těchto postpů potom relizovat i v přípravě na spánek večer. Na web lze najít odkazy ev zajistit nácviky u některého psychologa. Klasická hypnotika jsou vhodné jen pro mimořádné, jednorázové ev velmi krátkodobé použití, potom vznikne spíše problém se závislostí, který spánkový problém ještě umocní. Lze ale u po poradě s lékařem spíše zkusit jiné typy léků např Trittico 75 mg ev Mirtazapin 15 mg na noc- při určité kůře např . 2 měsíce může pomoci znormalizovat spánkový cyklus. Někdy se bez této kůry jakou součástí léčby neobejdeme. Melatonin jako tzv spánkový hormon lze v kombinaci s psychorelaxací také někdy zkusit. Může pomoci nastartovat začátek spánku a spánkový cyklus. . Zdravím dr. Šigut

prim. MUDr. Vladimír Šigut
prim. MUDr. Vladimír Šigut

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Neurologické odd a iktové centrum nemocnice Krnov,
Ambulance neurologie a myoskeletární medicíny Krnov

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x