Problémy s defakací

Přejí Vám dobrý den . Asi před pul rokem jsem spozoroval krev na povrchu stolice nebo střídavě na toaletním papíře . Byly mi diagnostikovány hemerhoidy. Jenže problémy mám střídavé asi co dva týdny dalé mne trpí další věc. Denně vykonávám stolici dvakrát první stolici po aso hodinu po prvním konzumovaném jídle je bez problému někdy je mírně řidší ale není vysloveně prujmovita vodová. Druhá stolice asi kolem šeste hodiny je někdy namáháva stolici vykonám ale v malém množství a s menší namahou . Ne jen u namáhavé stolice objevuji krev což není u hemerhoidu typicke . Co se týká nutkání na stolici také je to střídavé jak kdy . V poslední době mne mírně popichuje v břichu ne přímo v žaludku ale vedle na leve a prave straně . To ale nemusí mít spojitost nebo vykonávám praci kde se mi nemáhají břišní svlay zvedaní těžkých beden . Dále mne někdy ihned po ránu vetšinou když vstávám ráno nuceně mám křeče v podbřišku a stolice po těchto křečích je prujmovita doslova po vykonání stolice ale křeče přejdou. Jsem na vyšetření objednán . Myslíte že se může jednat o rak. tlusteho střeva ? Je mi 21 let jsem mužskeho pohlaví stravu mám myslím celkem v pořákdu nemám nadváhu a jsem v alkoholu ab. abstinet v rodině žádné nádorove onemocnění nebylo . Chtěl bych vědět Váš názor. Také jsem slyšel že mé trápení mohou být vyvolany střevnímy záněty ktere jsou v mém věku časte. Jinak unaven nejsem a nehubnu naopak poslední rok jsem přibral 6 kilo děkuji za Váš odborný názor .

Odpověď odborníka:

Souvislost s hemorhidy zde bude malá. Lokální potíž ano, ale bolesti a křeče v břiše nikoliv. Nádor ve vašem věku je velmi málo pravděpodobný. Záleží na tom, jak dlouho potíže se zažívacím traktem máte. Pokud jsou nedlouhou dobu je třeba myslet na možný infekční původ potíží. To vyžaduje bakteriologické vyšetření. Jinak jsou velmi časté střevní alergie, přecitlivělost na loktosu, možná coeliakie, ale především na podkladě dietních chyb, ale také stresových faktorů, střevní dyspepsie. Aby se záležitost co nejlépe vyřešila bylo by nejvíce vhodné vyšetření u gastroenterologa, který je při každé nemocnici při interním nebo chirurgickém oddělení. Tam bych se k vyšetření odebral. Podle výsůledku poté léčba.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Počítačová tomografie (CT)
Články: Počítačová tomografie (CT)
Počítačová nebo computerová...
Hyperfunkce štítné žlázy
Články: Hyperfunkce štítné žlázy
Hypertyreóza vzniká při...
Antikoncepce po čtyřicítce – máte na výběr!
Články: Antikoncepce po čtyřicítce – máte na výběr!
Každá žena má v různých...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Laryngofaryngeální reflux – onemocnění časté, a přece neznámé
Zlobivý žlučník aneb Kdy je bez něj lépe
Články: Zlobivý žlučník aneb Kdy je bez něj lépe
Odstranění žlučníku nebývá...
Zachyťte sami včas rakovinu varlete!
Články: Zachyťte sami včas rakovinu varlete!
Rakovina varlat se...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: