Problémy s kolísající váhou

Dobrý den, zajímalo by mě, zda mé problémy mohou být vyšetřeny na endokrinologii. Popis problémů: -na vysoký tlak beru léky od léta 2011 (nevím jaké to byly) - podzim 2013 změna medikace na losartan (kvůli nočnímu pokašlávání), přitom pořád vysoké hodnoty tlaku 140-150/85-95 - leden 2014 - úraz kolene - přesně neurčeno co - v období leden - únor 2014 přírustek na váze cca 10 kg (přetím váha: květen 2013 - 58 kg, září 2013 - 60 - 62 kg) - otoky nohou, celková slabost, přírustek na váze (stejná životospráva, sport - volejbal + rotoped) - nasazeny léky na odvodnění, úbytek cca 5kg za týden, - nyní: losartan/hydrochlorothiazid STADA 50mg/12,5mg (1 tbl ráno), váha 65 kg, slabost a únava, občasné otoky nohou, noční křeče v lýtkách, nyní cca 14 dnů mravenčení (především v noci) - v dubnu preventivní prphlídka - vše v normě, kromě tuků v krvi - od roku 1996 beru hormonální antikoncepci. Nejvíce mě trápí potíže s váhou. Přibrala jsem tolik, kolik jsem nevážila ani v těhotenství. Kromě oteklých nohou, mám občas pocit celkového napuchnutí a otékají mii také ruce. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Milá Petro, Váš problém je poměrně komplikovaný, nevím například, jaké krevní testy jste měla vyšetřeny, takže těžko říct, jestli bude endokrinologické vyšetření přínosné. Asi bych u Vás začala interním vyšetřením a laboratorními testy - zkontrolovat minerály, funkci ledvin, jater, štítné žlázy, případně podle okolností vyšetření srdce, ultrazvuk ledvin a ledvinových cév atd. - podle toho, na Vás internista najde. Pokud by se nic neobjevilo, pak v druhém sledu endokrinologické vyšetření. Přeji Vám, ať se problém brzy vyřeší.

MUDr. Markéta Macková
MUDr. Markéta Macková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka v Třebíči

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x