Problémy se zánětem spojivek

Dobrý den, obracím se na Vás s žádostí o radu týkající se mého problému. Již od září mě trápí neustále se vracející a neléčící zánět spojivek. Nosila jsem kontaktní čočky a lékař se domníval, že by to mohlo být stejnou značkou čoček, kterou jsem nosila asi 3 roky. Zároveň jsem udělala i chybu já a přetáhla jsem dobu nošení. První zánět jsem však vyléčila cca po 14 dnech a objednala si nový pár čoček. Ty jsem nosila měsíc a vše bylo v pořádku. Po uplynutí doby nošení jsem se vrátila k původní značce a zánět se mi po pár dnech vrátil. Přibližně po 3 týdnech nové léčby mi očař sdělil, že už jsou oči opět zdravé a pro jistotu mě poslal na alergologické vyšetření. Od té doby jsem čočky v očích neměla a nosila pouze brýle. Přesto mě asi po týdnu opět začaly štípat a rudnout oči. Takže jsem šla znovu k očaři, který mi dal nové kapky, které momentálně používám. Prý mám alergický zánět spojivek. Na alergologii mi z 2 druhů testů nezjistili žádnou alergii. Jistě chápete, že jsem po téměř 6 měsících vracejícího se zánětu už zoufalá a nevím, co dělat. Můj očař je dobrý doktor, jsem s ním spokojená, ale nevím, jestli mi momentálně nepíše slabé kapky, nebo nějak špatně neléčí. Vždy, když jsem to už konečně vyléčila, se to po chvíli vrátilo. Nepřišla jsem s ničím novým do styku, nechodím na zaprášená místa apod., nenosím kontaktní čočky. Moc ráda bych už měla klid a chtěla bych se poradit, co mám podle Vás udělat. Napadlo mě jít k jinému lékaři, ale nechce se mi od svého odcházet. Do roka bych chtěla jít na laserové odstranění dioptrií, protože brýle mi hodně překáží a čočky již asi nosit nebudu. Mockrát děkuji za jakékoliv rady a přeji hezký den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nepíšete, jaké kapky nyní užíváte, ale předpokládám, že jde o antihistaminika proti oční alergii. Souhlasím s Vaším lékařem, že může jít o oční alergii (klidně i na materiál kontaktních čoček - většinou se objeví i po x letech nošení). Také alergologické vyšetření u očních alergií bývá negativní. Pouze bývá pozitivní efekt léčby. Já ještě u opakujících se zánětů dělám výtěry ze spojivek, tím vyloučím bakteriální zánět. S pozdravem.

MUDr. Helena Štrofová
MUDr. Helena Štrofová

Specializace: Oční lékařství
Pracoviště: Vidente Vinohrady s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
-2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: