Prosím vysvětlit závěr vyšetření na mri-bolesti bederní pateře

Dobrý den, jsem 6 let po úrazu bederní páteř: při pádu na záda jsem měla zlomený první bederní obratel. Pro stále se zvyšující obtíže poslední 4 roky jsem nyní podstoupila vyšetření magnetickou rezonancí. S tímto výsledkem: dle MRI stav po prolomení horní krycí plotny L1, osteochondroza disků L3/4 a L4/5 s dorzální protruzí disku, deformační spondyloartroza-absolutní stenotizace páteřního kanálu v těchto etážích, lehké zúžení neuroforamin pro kořeny L3 vlevo, L4 a L5 bilat. při spondyloartroze. Čeká mě nyní rehabilitace- cvičení zaměřené na záda a břicho, pan doktor říkal, že pokud budu poctivě cvičit ( řekl doslova "makat") mám naději na výrazné zlepšení obtíži, pak by už dle něj pomohla jedině operace. To je to poslední, co bych si přála. Pane doktore, prosím, mohl byste mi "přeložit stav mé páteře", abych tomu dobře rozuměla ? A je možné, že poctivým cvičením se mohu operaci vyhnout ? Nejsem líná cvičit, ale jen musím vědět jaké cviky, což se na rehabilitaci asi dozvím. Mohu doma jezdit na rotopedu a mohu v létě plavat ? Děkuji velmi za odpověď.

Odpověď odborníka:

Aktivní cvičení je sice nezbytné v případě, když operace nebude, ale i v případě , že bude. Dle popisu se jedná o situaci, kterou je možno stabilizovat a udržet. není to však bohužel jen o tom, že budete intenzivně cvičit. Dokonce začít v této situaci s posilování břišních svalů je velmi diskutabilní. Je třeba konkrétní spolupráce lékaře, který je schopen nejen doporučit " rehabilitaci", ale také určit postup zatěžování cvičením, který také buď sám nebo ve spoliupráci s opravdu zkušeným fyzioterapeutem zlepší okolí postižených oblastí páteře, zlepší funkci nejen kolem páteře, ale také statiku pánve. Bez cvičení to sice nepůjde,. bude nutnou opravdu velmi intenzivně cvičit. Cvíčení samo ale opravdu nestačí. zlepšení funkčního stavu celéhotěla, dietní opatření na zabezpečení dostatku stavebních látek pro svalovinu, konkrétní cvičební plán.Tyto 3 věci je nutno splnit, chcete li mít úspěch. není to o oddalování operace. Operace je otázka stabilizace páteře, zabránění případné poruše funkce- např. chůze( někdy i život zachraňující). Pokud nebyl urgentně provedena, můžete společně pracovat na stabilizaci...a výhled je v této chvíli otevřený, operace není otázkou rozhodnutí. Je otázkou, zda nejste ohrožena více bez operace než operací. ..Pokud bude stav dovolovat, pak jízda na kole a plavání bývají téměř ideální doplněk cíleného cvičení.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Dotaz | Od: Věra | 22.7.2015 08:32
Dobrý den, můžete mi vysvětlit.. jaký je rozdíl mezi
stenozou a stenotizací páteřního kanálku?
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: