Protruze disku

Vážený pane doktore, prosím o vysvětlení výsledku z vyšetření CT. Jsem již 3 měsíc v pracovní neschopnosti a stav se bohužel příliš nemění. V úrovni meziobratlové štěrbiny L4/L5 se zobrazuje mediální protruze disku L4, s propagací dorsálně do pátěřního kanálu 5 mm, způsobující kompresi durálního vaku. Kořeny volné. V úrovni meziobratlové štěrbiny L5/S1 se zobrazuje mírná cirkulární protruze disku L5, s propagací dorsálně do pátěřního kanálu 3 mm. Kořeny volné. Páteřní kanál přiměř. šíře - 18 mm. Incip změny spondylosn í a spondylarthrosní. Vyšetření proběhlo včera. Prac.neschopnost od poloviny ledna, celý měsíc na lécích od bolesti, protiotokových, uvolňujících, poté následovala rehabilitace - MC Kenzie - velmi se mi ulevilo, proto od 10. února bez léků. Zároveň jsem prodělala chřipku na přelomu leden/únor. Celý únor nemožnost sedět, ale jinak celkem bez bolesti. Koncem února pálení a brnění celých hýždí - nejdříve zaznamenáno v sedě,posléze stále. Výrazné zhoršení zdrav. stavu - proveden RTG kostrče - v první dekádě března, kde bylo uvedeno: Konvexní skolióza kosti křížové a kostrče hrot směřuje doleva. SIS zahuštěnné subchondrální spongiosklerosou, vpravo neostré a setřelé, zúžené, s vakuovým fenoménem - kombinace artrózy a chronické sakroileitidy. Jsem odeslána na revmatologii, lze uvedený chronický zánět vyléčit (Bechtěrevovu chorobu zřejmě vyloučí revmatologie)a probíhá v těle již dlouhodobě nebo se na něm mohlo podílet prodělání velmi intenzivní chřipky na přelomu leden/únor. Je to léčba celoživotní ?- pomocí nesteroidních antirevmatik. Onemocnění přišlo znenanáhle, nerozumím tomu, proč se zdravotní stav náhle zhoršil - bolest ve slabinách ....., velmi špatná pohyblivost zejména v noci, návrat prvotních potíží v horším provedení. Užívala jsem 20 dnů Indometacin, postupně jak se stav horšil přestali pomáhat, nyní mám týden Oramellox , o trochu lépe. Mnohokrát děkuji za odpověď a přeji hezký den. Pisatelka Hana

Odpověď odborníka:

Na pateři jsopu počínající degenerativní změny, změny v oblasti pánve zatím neupřesňující. Na případnou B. chorobu jsou i další vyšetření včetně vyšetření krevních vzorků, Viroza naprosto nepochybně průběh potíží zhoršila, úsilovná rehabilitace je vhodná až po odeznění virosních potíží a nejméně 3 týdny potom. Doporučoval bych hospitalizaci na ortopedickém nebo neurologickém oiddělení, medikamentosní, infuzní léčbu spolu s rehabilitací. Upřesnění a dodiagnostikování stavu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: