Protruze disku l4/5 11mm s drážděním míšních kořenů: přirozený porod nebo sekce?

Pane doktore, ač jsem sama lékařka, neumím si na tuto otázku zodpovědět. Gynekoložka se přiklání k sekci, ošetřující neurolog myslí, že stav bederní páteře nemůže být zhoršen přirozeným porodem, že náročné spíš budou poslední měsíce těhotenství. Sama bych ráda rodila přirozeně. Klinický projev mé diskopatie je spíše mírný, občas brní nohy a kostrč, po delší chůzi mám problém zvednout levou nohu ke kroku, nyní jsem v 9.tt, takže zátěž na páteř je teprve přede mnou, budu posilovat zádové svaly, cvičit na baloně a jogu. Je mi 29, první těhotenství, jsem trombofilní a píchám si denně Clexane 0.4ml, jinak zdráva a s širokou pánví. K jakému způsobu porodu byste se přikláněl? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, odpověď Vám bohužel nemůžu dát jednoznačnou, pouze přidat vlastní názor. Pokud by se jednalo o akutní výhřez před porodem, pak by Vás sekce nejspíš neminula. Ve Vašem případě bych se však přirozeného porodu tolik nebála. Je dobré se na porod fyzicky připravit, správně o něm uvažujete už teď, jako nejlepší se ukazuje cvičení na míči, posilování břišních svalů, někdy i nošení korzetu. Konečné rozhodnutí o způsobu porodu je na gynekologovi. Pokud se nakonec rozhodne pro přirozený porod, zkuste zauvažovat i o epidurální anestezii. V takovém případě je nutné předem místo protruze přesně lokalizovat kvůli aplikaci anestetika.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: