Průjmy

Před 2 lety jsem byla operována na slepé střevo, při operaci podezření na Crohnovu chorobu, ta s měsíčním odstupem od operace pomocí kolonoskopie a histoligie vyloučena. Nyní po 2 letech tyto problémy: v květnu 2016 jsem brala 2 týdny atb Doxybene na 14 dní - chlamydie trachomatis, léčba proběhla v pořádku, za 2 týdny od zaléčení na kontrolních stěrech chlamydie negativní, ale pozitivní enterokok v pochvě. Dostala jsem opět atb, tentokrát atb Amoksiklav na týden. Během druhého dne braní atb jsem dostala průjem, pak se to ustálilo a den před dobráním atb opět silné průjmy, křeče, a za další 4 dny o dobrání Amiksoklavu se vše opakovalo, průjmy s hlenem, občas vyšel jen hlen (tyto průjmy trvaly cca 3 dni). Pak až do dneška (cca 1 týden) je již vše téměř v pořádku. Na WC chodím jednou, maximálně dvakrát denně, stolice je měkká, ale průjmovitá ne. Hlen je jen v malém množství ve stolici. Občas mi pobolívá nadbřišek. Během celé doby jsem užívala a i nadále užívám laktobacily. Mám velký strach, jestli se nejedná o Crohnovu chorobu. Paní doktorka mi brala krev první den průjmů a výsledky zněly, že nemám v těle žádný zánět a ani bakterie. Myslíte, že by se mohlo jednat o střevní dysmikrobii, pokud ano, jak dlouho může trvat či jestli by se mohlo jednat o Crohnovu chorobu? Nevím, jestli je tato informace důležitá, ale již přes 5 týdnů mám zarudlé krční oblouky a teploty kolem 37 stupňů, ale krev a CRP v pořádku. Předem děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Probiotika je třeba aplikovat ještě 2 měsíce po dobrání antibiotik než se upraví mikroflora ve střevě.

MUDr. Alena Malíková
MUDr. Alena Malíková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Ambulance praktického lékaře, A- Medicos, s.r.o., Zlín

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: