Psychické problémy

Dobrý den. Je mi 15 let. Celý můj život vždy byl hrozně komlikovaný. To co každý zná jako normální a samozřejmost, pro mě bylo těžší. Moji rodiče jsou rozvedeni a dělali si celý život vše, jenom aby si nějak ublížili. Jediný komu to ublížilo, jsem byla vždy jen já. Už od mala mě posílali k psychologům. Mám ADHD, dislexii, disortografii a další věci. Ve škole jsem to měla vždy velmi těžké. Momentálně se mi celý můj život láme pod rukama. Asi si všichni řeknou co se mi asi v 15 může dít, ale vše je teď v mém životě vzhůru nohama. Jsem pořád smutná. Začala jsem hrozně jíst. Začala jsem tak moc jíst, že mi je špatně a chce se mi zvracet. Rozbrečím se kdykoliv a nemusí být důvod. Sedím u stolu a prostě se rozbrečím. Nevím proč brečím. Nejradši bych spala a jedla. Dokázala bych prospat celý den. Vždycky jsem měla ráda něco podnikat a pořád někde být. Teď na mě někdo mluví a já si toho třeba ani nevšimnu. Jedu tramvají a přejedu konečnou, protože zapomenu, že v té tramvaji jsem a tak nějak vypnu. Jediný co teď chci je postel a spánek. Můžu spát třeba celý den, ale i tak jsem unavená a je mi stejně pořád. Mám sklony si ubližovat, ale neubližuju. Hodně jsem přemýšlela o tom jaká je sebevražda a tak, ale to vím, že bych nikdy neudělala. Nedokážu se na nic soustředit. Učit se nedokážu ani 5min. Vše je pro mě teď hrozně náročné a nevím čím to je. Cítím se uvnitř tak nějak na dně a vím, že to bude pokračovat, protože se teď spousty zlých věcí bude ještě dít. Chtěla bych vás poprosit, jak bych si sama mohla pomoci. Opravdu se cítim hrozně špatně a chci být ta veselá jako dřív. Moc vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer Viktorko, je mi moc líto, že se takhle trápíte. Vím, že kombinace sy. ADHD a specifických poruch učení, spolu se zátěžovou situací v rodině je pro každého velmi náročnou situací. Z toho co píšete, svůj smutek a splín "zaspáváte a zajídáte" a to není nejlepší řešení, protože Vám to ve výsledku ubližuje. Myslím, že by Vám mohlo hodně pomoci, kdybyste navštívila psychologa se zaměřením na psychoterapii ve Vašem regionu. Protože z Vašeho popisu se zdá být možné i podezření na hlubší stavy rezignace a trápení, možná i depresivních příznaků, je psychologická a případně i psychiatrická pomoc důležitá. Každopádně pomáhá si o svém trápení popovídat s člověkem , který Vás má rád, chodit ven do přírody, cvičit...najít si prostě zábavu a neutápět se ve chmurných myšlenkách doma. Uvědomte si, že jste pro rodiče i při jejich rozvodu stále velmi důležitá. Máte určitě i mnoho dobrých vlastností a dovedností. Nic nevzdávejte, vše se může v dobré obrátit, když si někde požádáte o pomoc. Život se dá vždycky spravit, tak už nečekejte a s nějakým odborníkem se spojte. Držím palce, ať jste zase brzy veselá!

Mgr. Diana Valečková
Mgr. Diana Valečková

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Privátní psychologická a terapeutická praxe

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: