Psychika ci vazna nemoc?

Dobry den, v listopadu se mi prihodila neprijemna situace na exkurzi se skolou, kdy mi zniceho nic zabylo hrozne slabo, nohy se mi podlamovaly, trnul mi oblicej, ruce a malem jsem omdlela (u doktora to bylo svedeno na tetanicky zachvat, lecim se na latentni tetanii), pak to preslo, ale od te doby se necitim vubec dobre a jednou rano jsem pri vstanuti z postele zazila silnou chvilkovou zavrat (mam i nizsi tlak a potize s krcni pateri, tak jsem si toho moc nevsimala), na neurologii mi byl pote predepsan Serlift (antidepresiva SSRI), kdy jsem po par dnech skoncila na pohotovosti, bylo me hrozne spatne od zaludku, strev, trasla jsem se, opet jsem mela slabosti (tentokrat to bylo zrejme vedlejsimi ucinky leku), dostala jsem tam injekcne Apaurin a magnesium, jelikoz jsem mela na EKG sinusovou tachykardii, jinak krev v poradku. Ale jak rikam, od te doby trpim na zavrate a pocity toceni hlavy nebo nestability v prostoru pri chuzi ci stoji, nekdy take pri lehu i sedu, kdy se mi napr. vsechno zatoci na par sekund, ale trapi mne predevsim ten pocit nejistoty pri chuzi, mam strach abych neupadla ci neomdlela. Trapi mne take pocity na omdleni, kdy mi projede hlavou silny tlak a mam pred sebou jakoby "temno", nasleduje buseni srdce apod. Dale jsou to obcasne pocity slabosti, predevsim v dolnich koncetinach, nekdy take chveni ci caste brneni (to je ovsem pripisovano te latentni tetanii, kterou mam diagnostikovanou). Pripadam si jako na pokraji svych sil, kazdy den mam stach jit spat, protoze se bojim, jak mi bude rano, jestli se mi zatoci hlava ci me bude bolet, cely den se jen kontroluji a i kdyz se snazim na to nemyslet, tak podvedome se desim, kdy mi zabyde spatne. A kazdy den alespon jednou se vydesim a mam pocit, ze omdlim. Na neurologii jsem byla naposled nedavno a opet mi byla predepsana antidepresiva (tentokrat Elicea, jeste zatim neuzivam), byla zvazovana i magneticka resonance, ale jelikoz mam nyni rovnatka, takze to muselo byt zamitnuto a pani lekarka rekla, ze to momentalne nevidi jako nezbytne, ani nutne a ze se uvidi, neurotopicky nalez mam negativni (dle jejich slov), rikala, ze si mysli, ze tam nic nebude, presto mam sileny strach z rozrousene sklerozy, ale opravdu veliky ci dokonce z nejakeho nadoru v hlave. Muj zivot je nyni omezen jen na sledovani se, strach, ujistovani, hledani diagnoz a priznaku apod. Tak se chci zeptat, co si o tom myslite vy? Muze to byt jen "z nervu", ci od krcni patere (mam ztuhle sijove svaly, caste bolesti hlavy atd.) nebo je mozny i nejaky vaznejsi duvod? Lekaru jsem prosla uz dost, take na usnim jsem byla, ale negativni. Krev vzata 2krat, v poradku. Jsem dost uzkostny clovek, drive jsem trpivala na panicke ataky, ale nyni mam uzkost prakticky porad, ne tak intenzivni, ale porad. Muze to souviset? Omlouvam se na dlouhy dotaz, ale jsem vazne nestastna :( Dekuji moc za nazor!

Odpověď odborníka:

Krásný večer.Myslím,že jste velmi citlivý,vnímavý člověk,to má řadu předností,i když ty si nyní asi neuvědomujete.Nízký krevní tlak,blokáda krční páteře provázená nejistotou až pocity "na omdlení",příp.ranní pokles hladiny krevního cukru,dále sklon k jisté iontové nerovnováze,a osobnostní výbava se sklonem k úzkosti,neklidu,a tedy převaze tonu tzv.sympatického nervstva-to vše se zřejmě uplatňuje na Vašem prožívání jednotlivých episod i celého dne.Větší vnímvost k úvodním nežádoucím účinkům antidepresív/které během prvních dní ustupují/ a obavy z demyelinisačního onemocnění-jak z toho ven?Určitě je moudré být v kontaktu s neurologem,zajistí Vám bedlivé sledování,příp.i MR /po odstr.rovnátek nebo dle dohody s ortodontistou/,a moc bych se přimlouvala za trpělivost v užívání antidepresív-dokážou opravdu výrazně snížit úzkost,navodit stav tělesného i psychického zklidnění-kromě zlepšení obecného vnímání světa je jejich aplikace spjata též s posílením imunitních funkcí-a ty jsou klíčové pro zdraví.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: