Psychomotorický vývoj 14 měsíců

Ráda bych si ověřila zda je vše v pořádku i očima druhého pediatra. Elišce je 14 měsíců, ještě nechodí. V prostoru se sama postaví(i když je široce rozkročená), a chvilku stojí, kolem nábytku chodí už měsíce, občas se pustí a hraje si s hračkou. Chodí za jednu ruku, ale vše zatím dělá s nejistotou a občas se hlasitě dožaduje i druhé ruky. Umí paci-paci, udělat indiána, jak se máš, meleme meleme, ukáže kde má pupík, nos i ouška (myslím, že v tomhle je docela šikovná a rozumí). na všechno ukazuje, pozná když štěká pejsek (i to zopakuje). Když jí požádám aby mi dala dudlík nebo panenku, příjde a přinese mi je (samozřejmě né vždy). Co mě zaráží, tak si vůbec nechce držet lahvičku. Občas když jí řeknu, Eliška bude sama držet lahvičku, tak jí chytne, chvilku tahá. Ale ve většině případech se začne rozčilovat a odleze bez pití. Lahvičku jí dávam k jejímu dosahu, na stůl, má jí na zemi, ale většinou jí jen vyleje. Myslíte, že to mám spíš brát jako pohodlnost? Taky neumí slézt z postele, vždy jde po hlavě dolů, opačně to není problém. Bojí se cizích lidí. Ve 14m má velmi skromný jídelníček, chce hlavně mlíčko, nějaké jogurty, občas nějakou kaši cca 79cm/9.3 kg, je drobonká, ale do jídla jí nenutim, nabízim vše. Zelenina s masem, tedy nějaký normální oběd je u nás jen o pár lžiček a o maminky nervi! Děkuji za váš názor Veronika

Odpověď odborníka:

Veroniko,
předpokládám, že Eliška se narodila v termínu. Psychomotorický vývoj, který popisujete odpovídá věku. Norma je zde opravdu široká. Některé děti začínají samostatnými krůčky již kolem 10. měsíce a jiné až v 15 měsících. Některé děti jsou pohodlnější a pokroky dělají pomaleji. Odmítání lahvičky může souviset i s obsahem nebo s tvarem savičky a pítka. Respekt z cizích lidí se začíná objevovat již kolem 8 měsíce a bývá různě vyjádřen.
Tělesná výška vzhledem k věku je v normě, váha je lehce podprůměrná. V těchto údajích je důležitější trend než aktuální stav. Růst dítěte můžete sama sledovat např. na http://www.rustovyhormon.cz. Vaše Eliška se jeví jako zdravá holčička. Přeji výdrž a pevné nervy.

MUDr. Zora Dostálová
MUDr. Zora Dostálová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Praktický lékař pro děti a dorost, Praha 6

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: