Pupeční kýla

Dobrý den, je mi 31 let, mám po porodu (císařským řezem, březen tohoto roku) pupeční kýlu. Operační výkon i pooperační období proběhlo bez komplikací. Při propuštění mi byl předepsán kýlní (břišní) pás (v propouštěcí zprávě mám větu - cituji "Vzhledem k diastáze břišních svalů pacientce doporučení užívání břišního pásu".) Při kontrole v šestinedělí lékař tuto záležitost se mnou neprobíral a přiznám se, že jsem se na to zapomněla zeptat. Ráda bych se informovala, zda se mohu účastnit cvičení, které je určeno přímo pro ženy po porodu nebo zda pro mne není vhodné. Nehodlám cvičit kvůli shazování přebytečných kil - se svou postavou jsem po porodu spokojená, dokonce jsem šíleně zhubla, ale ráda bych zpevnila a "zmenšila" břicho, které mi stále "zůstává" a hlavně se trochu rozhýbala, protože péče a kojení dvojčat dává mému tělu docela zabrat :)) Proto prosím o radu, zda tak mohu nějakou formou učinit, případně co byste mi doporučila. Předem děkuji za odpověď a přeji hezký den. Dana Sigmundová

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nevím, jestli si nepletete kýlu s diastázou. Při diastáze břišních svalů samozřejmě cvicit můžete, s cvičením vám poradí rehabilitační sestra, můžete navštěvovat i kurzy cvičení určené pro ženy po porodu. Pokud máte skutečně kýlu, je vhodné navštívit chirurga. Kýla sama nezmizí a může se dokonce zvětšovat. Vhodné by bylo tedy zřejmě její operační řešení.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: