Rameno

Pekný deň prajem p. Doktor. Môj problém pozostáva pravdepodobne z dlho pretrvávajúceho preťažovania ramien najmä z cvičenia. Tentokrát mi to postihlo pravé rameno výraznou miestami pichajúcou bolesťou, ktorá mi prechádzala a aj sa na čas usadila najprv v zadnej časti ramena a neskôr prešla do prednej, kedy som sa nevedel už ani vystrieť. Niekde približne v strede to bolelo neustále najmä pri rotačných pohyboch ako aj pri obliekaní, kde som mal ruku v zadu, alebo hore. Dlho som to tlmil flectorom neskôr voltarenom a opäť flectorom. Samozrejme ja hlupák som počas toho stále cvičil až som došiel do štádia, kedy som cca dva dni nevedel poriadne rukou pohnúť. V tom čase mi to aj prechladlo. Následne som dal tomu cca mesiac pokoj, kedy sa to dlhšiu dobu nezlepšovalo, ale pred dvoma dňami prišlo citelné zlepšenie no stále to bolelo a zabraňovalo aktívnemu životu pri zapretí o rameno napr. cvik na bradlách a pod. Šiel som vyhľadať odbornú pomoc, pretože cca 2 r. do zadu som mal problém aj s ľavým, kde bol najprv rtg-kortikosteroidy-rehab. pričom sa to obnovilo bola vykonaná magnetická, s výsledkom čo si pamätám malé množstvo tekutiny v burse m.supraspinatus zapálená, a klbny priestor zúžený hraničný. Docela v tedy pomohla myslím aká si hyaluronova injekcia. No to rameno je stále cítiť a už nie je, aspoň nebolo také ako pravé. Tak som sa dnes vybral do nemocnice, keď že na ortopedii mali termíny až v októbri šiel som na traumatológiu, kde ma aj zobrali. P. doktorovi som porozprával celý priebeh aj históriu ľavého ramena a taktiež posledný mesiac pravého na čo mi pichol kortikosteroidy bez rtg, alebo iného zobrazovacieho zariadenia iba na základe hmatu. A predpísal v práškovej forme aulin. Typ kortikosteroidov neviem sestričke povedal len nech pripraví 1 a 1,5. -Moje obavy pozostávaju najmä z nežiadúcich účinkov kortikosteroidov a ich vedlajších učinkov. V 30 ke by som nechcel zažívat RA, artrózu a pod, keď maju kortikosteroidy tak vysúšať chrupavku a tiež zle pôsobia na šlachy a svaly. -Taktiež či sa vrátim k aktívnemu posilňovaniu či to nebude mat negatívny dopad najmä ak boli v tom ramene tie kortikosteroidy. -Či poznáte preparát polyoxidonium a vhodnosť kombinácie s touto liečbou -Ako vyživovať a mazať to rameno samotná chrupavka väzy, šlachy, svaly. Doplnkovo užívam gluksoamín, metylsulfonylmetan, colagen, vit. c, prípadne ak viete o iných vhodných doplnkoch na "mazanie" Najväčšia moja obava je najmä s tých kortikosteroidov či jedna injekcia vie uškodiť v tom ramene a ak áno do akej miery, či zanedbatelne, alebo nejakým sposobom dlhodobo až neliečitelne. Zakúkoľvek odpoveď ďakujem p. Doktor a taktiež sa ospravedlňujem za rozsiahlosť.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Zřejmě máte zánět šlach manžety rotátorů , tak jak jste měl v druhém rameni. Léčí se obstřiky kortikosteroidy , rehabiltací a v krajnímpřípadě někdy i operací. K Vašim dotazům rtg snímek je vždy vhodný a odhalí případnou arthrosu či kalcifiakce v bursách . Obava z kortikosteoridů zvláště z jendé injekce je neopodstatněná - rozhodně nezpůsobují revmatoidní arhtoridu či arthrosu naopak tlumí projevy zánětu s těmito chorobami spojené. Nesmějí se pouze dávat často a v nadmětné dávce. Kortidkosteoridy v rameni nebolí, k psoilování bych se vrátil až po úplném zhojení. Preparát polyoxidonium údajně stimuluje imunitu a jeho vliv na zánět šlach nebyl vědecky prokázán. Výživa chrupavky děje se přímo z kloubní tektuiny stejěn tak výživa šlach všechny doplnky jsou pouze doplnky stravy a jejich přímý účinek nebyl nikdy prokázán - jinak by byly zařazeny mezi léky. Jedné injekce kortikosteroidů bych se v žádném případě nebál a spíše Vám může pomoci .

MUDr. Miroslav Skoták
MUDr. Miroslav Skoták

Specializace: Ortopedie
Pracoviště: soukromá ambulantní praxe v Humpolci a Počátkách

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x