Re: pálení nohou

Dobrý den, reaguji na vaší odpověď na můj dotaz: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/paleni-nohou-46561 Kožní problém vyloučen nebyl, na kožním mi akorát řekli že nevědí a poslali mě domů. Lze si vyžádat nějaké kožní vyšetření, které by mohlo odhalit příčinu problému? Na ortopedii jsem zatím nebyl, nikdo mě tam ani neposlal. Je nějaký důvod myslet si že by to mohl být ortopedický problém? Co se týče arteriálních poruch, dělali mi akorát UZ žil na nohou a tam tedy nic neodhalili. Doporučila byste mi nějaké jiné vyšetření cév/žil? O poruchách pojiva už jsem slyšel právě od lékařky která mi prováděla ultrazvuk, ale nic jiného mi k tomu neřekla. Dá se to nějak odhalit? Existují na to nějaké testy? Vápník, hořčík mám v normě, vitamín D jsem si koupil v lékárně a už ho měsíc beru. Zatím žádná změna stavu. Cukrovku zřejmě nemám, měl jsem sice párkrát zvýšenou hodnotu cukru v krvi ale jen lehce (6,2). Nyní mám 5,2. Stafilokok asi také nepřipadá v úvahu, jelikož mi dělali krevní testy a CRP mám 0,3 a pokud jsem to pochpil dobře přednášku svého PL, tak při jakékoli infekci by hodnota CRP vzrostla. Měřili mi mimo jiné i kortizol a ten mám v normě. Na váze jsem nepřibral ani neubral. Stejně tak neposiluji. Vitamínu C mám dost, navíc beru ascorutin. Z endokrinologie mám konečně první zajímavý údaj. V krvi jsem měl zvýšenou hladinu prolaktinu (409,0 mIU/l). Vysvětlovalo by to mé potíže? Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ještě jednou jsem pročetla také původní dotaz. Takže - obtíže s pálením se objevují při větší žilní náplni (sezení, teplo, vyšší tlak..), zlepšuje se při ochlazení. Souvislost s tepnami mě napadla kvůli popsanému kolísání obtíží, ale to asi mít souvislost nebude. Je to otázka, je potřeba vidět, jak vypadá prokrvení nohou, zda nejsou šelesty nas femorálními tepnami (= v třísle) apod. Kožní obtíže - nejpodrobnější vyšetření je histologické, z odebraného vzorku kůže. Pokud ale není na kůži žádný nález, je opět otázka, co by přesně histolog hledal. Ortopedie a neurologie - pálení může být vyvoláno přílišnou aktivitou některých nervů, což může mít příčinu v poškození nervů, ať už při neurologickém onemocnění nebo vnitřním onemocnění, jako je třeba cukrovka (proto jsem ji zmínila) nebo poruchy proklrvení s následnýou patologickou reakcí nervů, nebo při různých uskřinutích nervů, což obvykle souvisí se stavem páteře/pánve = ortopedické příčiny. Zvýšený prolaktin - souviset může, ale nejsem endokrinolog, takže doporučuji zeptat se Vašeho endokrinologa. Opět doporučuji vyhledat internistu nebo revmatologa, který zhodnotí všechny dosavadní nálezy a jako specialista na nemoci vnitřních orgánů dokáže nejšířeji posoudit, o co by se mohlo asi jednat a o co by se jednat nemělo, a podle toho pak postupuje dál. Vzhledem k charakteru obtíží by také mohl pomoci neurolog. Ortoped zjistí, zda nedochází k ortopedicky podmíněnému dráždění nebo poškozování nervů. Víc už toho nevymyslím, přeji hodně trpělivosti a brzké rozluštění a ústup obtíží.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+23 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Paleni nohou | Od: Vlastislav Winkler | 21.8.2016 18:13
Dobry den prosim o radu.moji mamince
je 77.lel a stale ji pali noha jako by na ni
mela zehlicku.jde to od kotniku
smerem ke koleni.nemuze chodit
pouziva fr.hole.ma problemy s artrozou
nejvyssiho stupne..k lekarce se
nedostane sama a kdyz ji tam nekdo
odveze a to k ni ma asi 60.metru tak ji
doktorka rekne ze na ni nema vas ze
ma na starosti vice lidi.dekuji moc za
odpoved
reagovat
re:Paleni nohou | Od: uLékaře | 22.8.2016 14:54
Dobrý den,
děkujeme za dotaz. Aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil přímo do poradny na těchto
stránkách: http://www.ulekare.cz/poradna.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x