Re: hyperprolaktémie

Dobrý den, reaguji na vaši odpověď http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/hyperprolaktinemie-47696 Naměřili mi 4x za sebou zvýšenou hladinu prolaktinu, ale žádný dopamin, opioidy, gonadotropiny LH a FSH , nic takového u mě netestovali. Dělali mi krevní testy na renin,aldosteron,testosteron,DHEAS,ft4,tsh,tpo,tg,Ca,P, parathormon,prolaktin a zatím všechno krom toho prolaktinu bylo v normě. Teď jsem byl na MR hypofýzy ale tam se také nic nenašlo. Co to značí? A měl bych ještě podstoupit nějaké další vyšetření? Jen připomínám že mám crohnovu chorobu, kdyby to s tím nějak mohlo souviset, a k těm mým původním problémům co jsem uvedl (neustálá tvorba strií na stehnech a hýždích + zvýšený prolaktin, bolesti pánve) se přidaly i křeče v lýtkách. Zajímavé je že když tyhle všechny příznaky zadám do internetového vyhledávače, tak mě vyjde že jsem těhotný :). Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, dopamin ani endogenní opiody se nestanovují, jedná se o mozkové mediátory, které jsou "mezi" neurony. Pokud je zvýšená hladina prolaktinu bez jasné příčiny, je možné ještě stanovit takzvaný makroprolaktin. U zdravých osob dochází někdy ke vzniku tzv. makroprolaktinemie. Makroprolaktin jsou molekuly prolaktinunavázané na imunoglobulin IgG, který se tvoří autoimunitním mechanizmem jako protilátka proti prolaktinu. Tyto agregáty pak kolují v krvi a dají se zachytit většinou laboratorních metod. Velmi obtížně však pro svou velikost pronikají cévní stěnou, a nemohou se tak vázat na cílové orgány. Takto zvýšené hladiny prolaktinu obvykle nepůsobí žádnou klinickou symptomatologii obvyklou při hyperprolaktinemii. Makroprolaktin se dá odlišit jednoduchým způsobem – precipitací s polye- tylenglykolem. Některé laboratoře tuto reakci provádějí rutinně při každém zjištěném zvýšení prolaktinu, většinou je ale nutné si tuto metodu vyžádat. neužíváte na Crohnovu chorobu kortikoidy? Tím by se dala vysvětlit tvorba strií. Příjemný den

MUDr. Martina Rosická, PhD.
MUDr. Martina Rosická, PhD.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: ENDOCARE s.r.o. (Endokrinologie a obezitologie)

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: