Refluxní esophagitis i-ii st.

Dobrý den, na esofagogastroduodenoskopii mi našli Esophagitis term.jícnu I.st. , in kometence kardie, širší esophagokardiální funkce. Histologie pak ukázala: refluxní esophagitis I-II st., ve sliznici kardie středně intenzivní chronický folikulární neaktivní zánět(to se týká toho refluxního esoph.....? nebo je to jiné onemocnění a jak závažné?,....doktor mi k tomu nic moc neřekl, jen mi indikoval Halicid2x1 a Panzynorm 3x1, chtěla jsem se zeptat jak je to závažné a hlavně jestli je to odstranitelné nebo napořád,....popř. kde se to dá chir.odstranit jak je to náročný zákrok, bojím se aby se mi z toho nevivinula rakovina jícnu která je neoperovatelná, raději bych tomu nějak předešla,....při polknutí cítím cizí těleso v krku, po lécích jsem přestala zvracet,.....Doposud jsem neměla žádné problémi, nezvaracela jsem, nepálila mě žáha, bezproblémů jsem jedla,......i teď mám zpět chuť k jídlu,....ale Doposud nevím, čeho se mám vyvarovat, co nejíst, nepít, abych si to nezhoršila, dnes ráno jsem poprvé při odplivnutí měla krev ve slinách ale to přidávám ke krvácejícím dásním, nebo je možné že by to vyvolával ten jícen? a co naopak jíst, či pít abych to zahojila, mám z toho docela strach, jinak v žaludku ani ve střevech mi nic nenašli, trpím totiž u rok bolestmi břicha,..... Děkuji moc za rozsáhlou odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den.Myslím,že většina lékařů ráda komunikuje s pacienty,kteří se zajímají o svůj stav,nechají si vysvětlit nálezy a sami pak aktivně splupracují.Jde přece o společný úkol-aby Vám bylo zase dobře.Stane se,že se z různých důvodů dialog nepodaří.Podle toho,co jste vylíčila,jde u Vás o stav snad nepříjemný,ale vcelku "nerisikový"-v tomto ohledu se opravdu můžete na závěry lékaře spolehnout.Existují obecně platné zásady diagnostiky,léčby a sledování pro příslušné stavy,každý lékař tyto tzv.doporučené postupy/vypracované experty daného oboru/plně respektuje.Takže se nemusíte obávat,že by Vaše onemocnění bylo podceněno či neléčeno tzv."lege artis".Je logické,že řada termínů Vám nemůže nic říkat,pravděpodobně jste nestudovala anatomii dolního jícnu a žaludku.Lék omeprazol je třeba užívat dlouhodobě,nejprve v dávce 2 krát 1 tbl,vždy před snídaní a před večeří,po cca 1 měsíci se zpravidla přechází na udržovací léčbu jen 1 krát denně.Velmi pomůže vhodný stravovací režim-je méně důležité,co jíte/tady závisí na Vaší toleranci/,ale jak jíte-ideální je 5-6 menších porcí denně.Důležité je nekouřit,nepít tvrdý alkohol.Kávu a kolové nápoje vždy spojit s jídlem.Snažte se o celkovou pohodu,dostatek spánku,dobré nálady..Stresové nastavení,úzkost,nejistota-to vše se velmi podepisuje na funkci našeho organismu.Věřte,že lékaři opravdu chtějí pomáhat,záleží jim na pacientech-mnohem více,než na pověstných mzdách.Takže-Váš stav je léčitelný,relativně častý.Operace tu většinou není zapotřebí.Jde o jednu diagnosu-na přechodu jícnu do žaludku je svalová přepážka,tzv.kardie,.ta někdy není dokonale nepropustná,takže malé množství kyselé směsi z žakudku proniká zpět do oblasti jícnu,kde způsobí zmíněnou změnu sliznice.Histolog dokáže odlišit změny,které by znamenaly nutnost častějších kontrol-jde právě o to,aby se v zánětlivém terénu nevyvinuly přednádorové stavy.Lékaři o veškerých risicích dobře vědí,postarají se o Vaše bezpečí.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

Poradna uLékaře.cz

Nečekejte a poraďte se ihned s naším lékařem!

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: