Rektoskopie

Dobrý den, je mě 26 let, chtěla bych se prosím zeptat, zda může uvolnění či naopak napětí konečníku během vyšetření ovlivnit provedení a výtěžnost rektoskopie? Byla jsem vyšetřovaná pro podezření na IBD a nespecifickou hmatnou bulku asi v 5 cm v rektu. Nevím proč, jsem si usmyslela, že budu-li během rektoskopie stále trochu tlačit (ne zase tak moc jako při defekaci), bude střevo otevřenější a lépe prohlédnutelné. Paní doktorka nic neodhalila, píše nález fyziologický, ale mě teď vrtá hlavou, jestli jsem tímto svým postupem výtěžnost vyšetření spíše nezhoršila, jestli střevo nemohlo být třeba nějak stažené, tedy hůře prohlédnutelné, takže by se mohlo něco přehlédnout? Napadla mě zvlášť třeba oblast přechodu anu do rekta. Jestli tam třeba aktivovaný svěrač nemohl udělat nějaký záhyb, nebo něco takového, čímž by se vyšetřitelnost zhoršila? Nebo je to jedno zda se tlačí či je střevo uvolněné a tyto skutečnosti nemají na výtěžnost vyšetření vliv? (Napadá mě, že vůlí ovlivnitelný je vlastně asi jen svěrač, takže zbytek střeva se tedy asi ani nijak napnout a uvolnit nedá, že?) Na druhou stranu si říkám, že trochu zatlačit je přece potřeba aby se uvolnil svěrač a rektoskop šel zavádět a posunovat tam a zpět, ne? Navíc mě to k tlačení spíše nutilo. Možná si myslíte, že řeším nesmysly, ale mě to skutečně trápí, proto budu vděčna za Vaši radu. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, není to pravděpodobné, navíc vyšetřující lékař by si toho při nepřehlednosti všimnul a upozornil Vás na to. Spíš je někdy problém vůbec rektoskop zavést, když je bolestivá afekce v okolí anu ( fisura, trombotizovaný hemoroid, hypertonus svěrače ), ale pokud se zavedení podařilo, tak už to, zda trochu tlačíte, nebo ne je vcelku jedno, rektoskop je kovový, nedeformovatelný.

MUDr. Petr Majtan
MUDr. Petr Majtan

Pracoviště: Chirurgická klinika Fakultní Nemocnice Motol

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Nespecifické střevní záněty: co jíst a čemu se vyhnout
Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Články: Rakovinu ledvin někdy prozradí bolavá záda
Bolest v zádech nebo boku...
Těhotenství bez pocitu těžkých nohou? Jde to!
Články: Těhotenství bez pocitu těžkých nohou? Jde to!
Těhotenství je krásný čas...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Zánět spojivek
Články: Zánět spojivek
Konjunktivitida, zánět...
V těhotenství pozor hlavně na teplotu!
Články: V těhotenství pozor hlavně na teplotu!
Běžné nachlazení obvykle...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: