Rektovaginální píštěl

Dobrý den,chtěla bych se zeptat. Jsem po operaci nádoru rekta a mám udělaný vývod na tenkém střevě kvůli píštěli,která se mi udělala po operaci. Nedávno jsem byla na zákroku,kdy mi pan doktor oznámil,že se píštěl zahojí sama a není důvod jí zašívat,ale mám strach při pohlavním styku. Může se zvětšovat? Děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den, rektovaginální píštěl je problematická záležitost, zvlášť pokud vznikla v ozařovaném terénu. Pokud je píštěl drobná a stolice je derivována stomií, tak se opravdu může zahojit i při konzervativní léčbě. Nicméně riziko zvýšené četnosti poševních zánětů ( vaginitid ) je vysoké, už z toho důvodu pohlavní styk není vhodný do úplného zhojení píštěle.

MUDr. Petr Majtan
MUDr. Petr Majtan

Pracoviště: Chirurgická klinika Fakultní Nemocnice Motol

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: