Revma ?

Chtěla bych se zeptat . Mám problémy s prsty na rukou zasekávají se mi. Prý se jedná o tzv.. skákavé prsty . Jestli budou testy na revmatologii negativní . Čeká mě operace. Zeptám se jestli mi to může operovat chirurg??Lékař mi napsal , že musím k plastickému chirurgovi. Jaké jsou příznaky Revmatu ? Jsem unavená, mám bolesti krční páteře, ledové ruce, prsty na rukou mě moc bolí, mám ty kloubky i červené. Je mi pořád špatně od žaludku celkově i psychicky. Děkuji za odpověď .

Odpověď odborníka:

Petro. Revmatoidní artritida (RA; lidově někdy označovaná jako "revma", i když tady je na mysli spíše izolované postižení kloubů) je chronické systémové onemocnění postihující přibližně 0,5-1% populace, ženy jsou postiženy 2-3x častěji než muži. Jde o zánětlivé onemocnění, které může zasáhnout prakticky jakýkoliv orgán či orgánovou soustavu. Typické je kloubní postižení - nejčastěji bývají postiženy právě drobné klouby rukou, zápěstí ev. nohou (bolestivost, zarudnutí, otok, typicky se popisuje ranní ztuhlost, postupně deformace kloubů a vychýlení prstů směrem k malíkové hraně ruky), ale postiženy mohou být i větší klouby (kolena, kyčle aj.) či páteř. Mimokloubní postižení zahrnuje kupř. postižení srdce, nervů, očí, ledvin aj. Ke klinickému obrazu v neposlední řadě patří i celkové příznaky - únava, zvýšené teploty ad. Jde o chronické onemocnění, jehož aktivita/intezita a klinické projevy v průběhu času kolísají. Samozřejmě ne každý pacient vyvine všechny příznaky a pro stanovení diagnosy je vyvinut systém určitých kriterií. Krevní testy jsou jen jeho součástí. Při krevním vyšetření pátráme po pozitivitě tzv. revmatoidního faktoru a některých dalších ukazatelů, ovšem výsledky je vždy nutno hodnotit v korelaci s klinickým nálezem, tedy s Vašimi příznaky (negativní nález v krvi zcela nevylučuje RA a naopak pozitivní nález také ještě neznamená jistou diagnosu RA). Diagnosa i léčbě RA patří do rukou specialisty, v praxi nejčastěji revmatologa.
Tzv. skákavé prsty je diagnosa trochu z jiného soudku. Jde o zánětlivé postižení šlach a šlachových poutek drobných svalů prstů. Zánět vede k jejich zesílení. Při pohybu pak šlacha nemůže volně prokluzovat poutkem a způsobuje bolestivost a zhoršení hybnosti; zarudnutí či otok také může být přítomno. Proč k tomu dochází, není přesně objasněno. Je pravda, že u pacientů s RA je výskyt skákavých prstů častější. Pokud je bez efektu konzervativní léčba (znehybnění, protizánětlivé léky či injekce do blízkosti postižené šlachy), a tomu tak často je, pak se přistupuje k chirurgickému řešení, které naopak bývá efektivní. Operovat může chirurg, plastický chirurg či ortoped, určitě by to však měl být někdo, kdo se specializuje na chirurgii ruky. Postup, který byl zvolen u Vás, považuji za správný. Je jistě na místě nejprve celkové/revmatologické vyšetření k vyloučení mj. revmatoidní artritidy. Pokud tady bude vše v pořádku, tak je nutné se obrátit na pracoviště, které se zabývá chirurgií ruky. A to nemusí být každá standardní chirurgie, naopak na pracovištích plastické chirurgie se tyto operace většinou provádějí běžně a plastičtí chirurgové jsou na tomto poli zkušení. Více Vám takto po internetu bohužel neporadím, Vaše příznaky jsou nespecifické (tedy mohou znamenat ledaccos) a je nutné vyšetření lékařem. "Revma" nemohu ani vyloučit, ani potvrdit. Věřím, že se Vaše potíže brzy vyřeší. A zkuste neklesat na mysli, ona ta psychika hraje velkou roli a řada potiží může mít také "pouze" psychický původ. S pozdravem RL.

MUDr. Renata Lažanská
MUDr. Renata Lažanská

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: IKEM, Klinika nefrologie

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x