Revmatické onemocnění či jiné

Dobrý den, je mi 33let, prosím o radu, jaká jsou ještě možná vyšetření a vysvětlení RTG nálezu. Absolvovala jsem toto vyšetření-zatím nenalezena příčina! Od května 2011 jsem na neschopence, oteklé drobné klouby rukou-vypadávání věcí z rukou, dost nepříjemné bolesti(píchavé, svíravé bolesti v kloubech), spaní s rukama podél těla-v jiné poloze noční buzení bolestí, postupně od září se zhoršující bolesti do celých prstů-zápěstí. Byla jsem na neurologii-RHB bez zlepšení-u obou palců nezvyklá volnost (vyčochtanost) v kloubech, provedeno emg 20% karpální tunely-po 3měsících EMG v mezích normy, primář neurologie potvrdil, že to od krční páteře není, že příčina bude jinde. Revmatologie-RTG rukou v normě-zasílení PIP klouby rukou-prosaky prstů rukou-píchnuty kortikoidy bez efektu. Ortopedie-RTG dextroskolioza, kyfoza v dolní polovině mělká, výška těl.obratlů a meziobratl. prostorů je přiměřená, místy lehká def. spondyloza, TH páteře snížení plotny TH 8/9, osteofyty, DG vert alg syndrom C Th pateře vs. Před třemi lety autonehoda (já jsem řídila) -zadní a následně přední náraz - krční límec na 6 týdnů, pracuji jako balička zboží (momentálně v PN) celý den vestoje, nošení těžkých věcí a velké nároky fyzické aktivity. Děkuji za Váš čas a radu, přeji hodně zdraví.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ve vašich popisech úplně chybí speciální vyšetření a tím jsou.revma.ologicky zaměřené krevní testy, které mohou určit druh onemocnění, dokonce i přímo druh nemoci z revmatické oblasti /je jich více druhů, info např. zde : wwww.revmaticke-nemoci.cz /. Proto vám doporučuji objednat se k dobrému revmatologovi, který vás prohlédne, vyposlechne si vaše potíže a naordinuje krevní testy a hlavně další potřebné doplňkové vyšetření. Výsledky těch, které jste již absolvovala, je dobré mít s sebou. S objednáním neotálejte, dobrý revmatolog může mít i několikaměsíční objednací dobu, pokud jste z okolí Prahy, zkuste i Revmatologický ústav, www.revma.cz - na Slupi. Zde je však objednací doba několik měsíců úplně běžná, je to ústav pro revma-choroby a pacienty z celé republiky. K diagnose revmatické nemoci však nemusí být nutně nález v krvi (testy by ale měly být určitě udělány), rozhodující jsou HLAVNĚ potíže pacienta, ale nejhlavnější v této fázi je nasazení léků, které by potíže mírnily a zabránly tak dalšímu rozvoji nemoci a postižení kloubů. Opichy kloubů kortikoidy zásadně situaci neřeší, jsou krátkodobé. Proto prosím, pokud máte revmatologa, zkuste jej navštíit znova a domluvit se, pokud ne, vyhledejte si kontakt na jiného, můžete si ušetřit spoustu bolesti a psychické zátěže. Na neurologickém rtg snímku páteře nejsou žádné zásadní změny, které by mohly způsobovat vaše popisované problémy (i když chybí popis krční páteře...:o(), ale pouze odhaduji, že půjde opravdu nejspíše o revmatologické onemocnění. Tím pádem ošetření u revmatologa je vysoce potřebné ! Držím vám pěsti. Hezký den.

MUDr. Jana Leskovská
MUDr. Jana Leskovská

Specializace: Radiodiagnostika
Pracoviště: Rentgenoložka

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x