Revmatická polymialgie

Dobrý den. V měsíci únoru jsem byla hospitaliz.v nemocnici.pí doktorka diagnostikovala revmatickou polymialgii.Dávali mi kapačky a začali dávat Prednison,který beru nyní v tabletách 5mg. a druhý den 10.Kvůli zelenému zákalu beru takto. Z počátku jsem měla stále po 10-ti mg. Přišla jsem z nemocnice,stále jsem brala po 10-ti mg,ale v noci se stále budím zpocená,pak zimnice a je mi hrozně špatně i přes den,včetně zimnice.Mývám zvýšenou teplotu,což u mně nebývá ani při nemoci. V lednu jsem měla 1 balení antibiotik,pí doktorka mi řekla,že jsem prodělala zápal plic. Tak nevím,jestli mé problémy nesouvisí ještě s plícemi. Moc mě bolí na lopatkách a ruce dolů a ve předu u klíční kosti směrem do krku. Když jsem jela v únoru do nemocnice,vůbec jsem nezvedla ruce.Teď je zvednu,ale nemám v nich sílu a za krkem a na lopatkách boles nahmatám. Velice mi zeslábly vlasy a dost jsem jich také ztratila.Vyšetření štítné žlázy z nemocnice -s-0,059,teď jsem byla znovu,výsledky budou nyní po neděli.Ještě se vrátím k plicím,párkrát za den vykašlu zelené sputum. Moc se omlouvám,že jsem psala nesouvisle,ale problémy mi trvají příliš dlouho a jsem z toho moc nešťastná. Stále mi je zima a na zvracení a jde mi tíha z ramen do rukou. Moc prosím o radu,kam se mám obrátit.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pokud Vám byla diagnostikována revmatická polymyalgie, tak jí lze přisoudit většinu příznaků, které popisujete - především bolest ramen, i teplota může být příznakem. Nicméně nelze vyloučit souběh s jiným onemocněním, ve Vašem případě bych se zaměřila na plicní obtíže. Požadovala bych po praktickém lékaři rentgen plic a rozbor krve, aby vyloučili zánět plic či jinou probíhající akutní infekci (předpokládám, že za hospitalizace Vás důkladně vyšetřili, vyloučili nádorové onemocnění, vzali krev na různé rozbory, využili ultrazvuk a provedli rentgen krční páteře, případně CT či MR a pod.). Užívání Prednisonu bych Vaše potíže nepřičítala, berete ho v malých dávkách a navíc to nejsou typické nežádoucí účinky tohoto léku. Dále bych vyčkala výsledků vyšetření štítné žlázy, s ní může souviset i zimomřivost a padání vlasů. Léčba revmatické polymyalgie je dlouhodobá a náročná, navíc u Vás komplikovaná glaukomem, kdy nelze předepsat plnou dávku kortikoidů. Důkladně bych Váš problém rozebrala s lékařem, který Vás na revmatickou polymyalgii léčí - ať již s Vaším praktikem či revmatologem, případně aby upravil léčbu. Pokud by nebyla dobrá odpověď na Prednison je důležité přemýšlet nad jiným onemocněním než revmatickou polymyalgii. Jen bych Vás chtěla varovat před užíváním léků typu Ibuprofen, ať si zbytečně nevytvoříte žaludeční vředy.

MUDr. Olga Králová
MUDr. Olga Králová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: