Rezistence na atb

Dobrý den byly mi zjištěny chlaymdie trachomatis, bral jsem azitromycin 500 mg 1nou denně dobral jsem to a asi za 3 dny začal brat klacid, ale su docela ve stresu, a stalo se mi jsem to asi 3 rát zal o dinu pozdji a jednou dokoncee o 4 hodiny a včera nevím jestli jsem si ho náhodou nevzal nejdřív v určitou dobu pak ještě ohodinu jednou později, myslíte že je pravděpodobná rezistence? Přeem děkuji

Odpověď odborníka:

dobrý den, netrapte se pravděpodobností nebo nepravděpodobností rezistence a snažte se co nejpoctivěji antibiotika užívat. Chlamydie jsou velmi obtížně "vyhnatelné" z těla, rezistence na ně se zjišťuje laboratorně. Jinak azitromycin má několika denní hladinu v krvi (průměrně 9 dní po užití poslední talbety v krvi přetrvávají účinné hladiny) a u Klacidu bych se také vzniku rezistence po pár zpožděních nebála (ale dál raději užívejte tablety pokud možno ve správných intervalech, abyste riziko vzniku rezistence zbytečně nezvyšoval).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x