Rok trvající zažívací problémy

Dobrý den, rozhodla jsem, že zkusím požádat o radu na těchto stránkách, jelikož už jsem opravdu zoufalá a nevím, co ještě zkusit. Téměř rok trpím na zažívací problémy. Pře rokem a půl jsem byla hodně vystavovaná stresu - studovala jsem 2 školy najednou, věnovala se studiu hry na violoncello, baletu o víkendech pracovala...po půl roce jsem začala být hodně unavená, přestávala jsem to zvládat, šla jsem k psycholožce pro žádost o individuální plán studia. Zahrnovalo to cestu do sousedního města. Nevím, jestli jsem byla nějak víc vystresovaná nebo jestli jsem něco špatného snědla…ale měla jsem co dělat, abych doběhla na toaletu kvůli průjmu. A od té doby to pokračovalo. Přestala jsem být schopná chodit do školy a celkově jsem pomalu ale jistě přestávala fungovat. Tyto problémy jsem přisuzovala Penicilinu, který jsem předtím brala, byť jsem nikdy takové potíže předtím neměla. Paní doktorka mi doporučila probatika Bifolac Forte, který mi chvíli zabíral a poté přestal. Já jsem přestávala jíst, ne kvůli tomu, že bych ztrácela chuť k jídlu, ale ze strachu, že mě znovu přepadne stejný problém – „nejlépe“ někde, kde nejsou toalety. Strach se stupňoval, stresy ve škole také a moje zažívání se horšilo. Kamarádka mi doporučila Psyllium od Medicolu. Začala jsem ho brát dvakrát denně a asi po týdnu se vše zlepšilo. Stolice byla pravidelná a ne průjmovitá. Za což jsem byla vděčná. Stejně jsem ale ukončila jednu ze škol, poněvadž jsem měla strach, že se to vrátí. 4 měsíce jsem pak byla víceméně doma. Psyllium jsem mezitím přestala užívat, protože to nebylo nutné. Jenže teď mám tyto starosti znovu, nejhorší je, že už nefunguji vůbec. Změnila jsem mezitím doktorku, byla jsem poslaná na kompletní vyšetření krve, do kterého byly zahrnuty i nějaké trávicí enzymy…všechno čisté, na jedničku. Poté jsem musela absolvovat vyšetření na gastroenterologii, opět čistý nález, pan doktor odebral vzorky – stále nevím výsledky, mám si pro ně přijít po ultrazvuku břicha, který mě čeká příští týden. Začínám si ale myslet, že stejně nic nenajdou. Trpím na opravdu řídké průjmy. Většinou když se najím, tak to jde do půl hodinky ven, takže nejím, obzvlášť ve dny, kdy mám jet do své zbývající školy či na hodinu violoncella. Jsou to jediné dvě aktivity, které mi zůstaly, a přesto se mi tohle děje. Zkoušela jsem brát znovu Psyllium – marně, zkoušela jsem probatika Probenzym – také marně. Zkusila jsem si vzít i Lexaurin na uklidnění – také k ničemu. Nepomáhá ani alkohol, kdy bych měla být relativně v klidu a uvolněná. Opravdu už nevím, co udělat, abych zase normálně žila. Potřebuji také řídit, poněvadž mám čerstvě řidičský průkaz, takže užívání léků jako jsou Lexaurin nepřichází v úvahu. Kdysi jsem měla problém s lidmi. Měla jsem z nich strach, ale musela jsem se naučit tyto situace zvládat, poněvadž a prostě jsem neměla žádnou jinou možnost. Zvládla jsem to sama, bez medikace, i když jsem občas docházela na schůzky k psychologovi. Teď zažívám úzkost znovu, když jdu kdykoliv ven. Nebo stačí, když přijde přítel domů a začne mluvit o různých starostech, které teď má a já se necítím v tu chvíli vůbec dobře, začne mě bolet břicho, plynatost a v nejhorším případě průjem. Každé jídlo, které sním je jako velký těžký kámen v žaludku. Upřímně, připadám si jako blázen, poněvadž to, co zažívám teď za „stresy“ není nic v porovnání s tím, co jsem zažívala minulý rok a nezvládám to. Vadí mi to už jen z toho důvodu, že jsem hodně aktivní člověk, který je díky těmto problémům zavřený doma mezi 4 stěnami a blázní z toho. Je mi jasné, že mi nemůžete úplně poradit po internetu. Spíš mě zajímá, jak se tohle dá řešit, jestli vůbec. Jestli ne, tak aspoň nějaké telefonní číslo na nějaký ústav pro nás „podělance“ kam se můžu dát zavřít. :) Doufám, že jsem dotaz položila do správné sekce a mnohokrát vám děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Aleno,Vaše potíže jsou původně somatizované úzkosti ze stresu , který jste si ale vytvořila sama zvýšenými nároky na svou mysl a tělo.Prvními signály přetížení organismu bylo vlastně Vaše rozhodnutí navštívit psychologa a požádat o individuální studijní program. Tělo je dobře seřízený stroj pokud je životní energie v rovnováze, je vyrovnaný příjem a výdej energie, pokud se ale vychýlí rovnováha směrem k výdeji , dochází k vyčerpání a snížení obranyschopnosti.V tom okamžiku začne být problém s příjmem energie - což se ukáže v zažívacím traktu. Všechny testy jsou v pořádku, přesto se cítíte mizerně a nemáte dost energie k aktivitám.Vyhýbáte se a čekáte, kdy se to změní. Nastupuje úzkost, obavy a strach, že by to mohlo trvat dlouho, kdy to skončí, kdy se to změní a budete se zase cítit jako dřív. Tato úzkost produkuje další úzkost až se ocitnete v bludném kruhu a nevíte jak z něho vystoupit.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Poděkování | Od: Alena | 9.12.2013 11:09
Děkuji mnohokrát za odpověď a radu.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: