Rtg nalez

Dobry den, prosim o srozumitelnejsi vysvetleni RTG nalezu patere a doporuceni co s tim. Je mi 34, pravidelne sportuji (beh, kolo, plavani, domaci cviceni), byl jsem poslan z neurologie, bolesti zad zejmena v krizi, obcas brneni leve nohy (souvisejici s pohybem v bedrech), obcas zhorsene videni. Zaver z neurologie, ze nalez neni a dostal jsem inejkce B12. Drive doporuceni na ortopedii posilovat bricho. Pripadne prosim i o Vasi prognozu a doporuceni. Dekuji mnohokrat. Rtg C patere: Dextroskolioticke postaveni C patere, vyrovnana krcni lordosa, bloku usek C3-7. Snizeni disku C4 a C5. Vyska obratlu a sire ostatnich meziobratlovych prostor je primerena. Deform. spondylosa s ventr. osteofytem pri plotence C4. Uncovert. artrosa C4/5 a C5/6 bilat. a intervertebralni artrosa s maximem pri C4/5 vlevo, jinak incip C4/5 vpravo a C5/6 bilat. Kalcifikace v lig. long. ventr. Zaver: Porucha osy a zakriveni C patere, blok. Osteochondrosa disku C4 a chondrosa disku C5, deg. zmeny. Rtg LS patere: Dextroskoliosa L patere s vrcholem pri L3. Oplostela bederni lordosa se staticky nevyhodnym postavenim. 5 bedernich segmentu. Dorsalni posun obratle L5 o cca 3mm, muze jit jen o vliv rotace obratle. Vyska obratlu a sire meziobratlovych prostor je primerena. Deform. spondylosa. Intervertebralni artrosa L5/S1 bilat., Spina bifida S1. Zaver: Porucha osy zakriveni L patere. Dekuji mnohokrat

Odpověď odborníka:

Změna rtg osy krční pateře, vyrovnání fyziologického zakřivení z pohledu zboku značí, že v pateři a okolním svalstvu probíhají změny. Krční pateř má počínající degenerativní změny v meziobratlových kloubech, počínající degenerativní změny na meziobratlových ploténkách. Existující osteofyt , kostní výrůstek, je třeba sledovat. Stejněn tak na bederní pateři. Počínající degenerativní změny. Posun 5. bederního obratle může být jak napsáno projekcí, dozadu není častý. Spina bifida značí nespojení obratlového oblouku, vyskytuje se u 20% obyvatelstva. Nález rtg je třeba zhodnitit s klinickým vyšetřením ortopeda, pohyb pateře a zhodnocení subjektivních potíží. Pohybová a fyzikální léčba na rehabilitaci je na místě. Omezit přetížení pateře. Dále dle stavu.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: