Rtg nález

Dobrý den, dnes jsem byla na rtg a vůbec nerozumím nálezu. Můžete mi, prosím, pomoci. Déle než měsíc jsem měla dost ošklivý kašel (zánět průdušek) a na pravé straně cítím silnou bodavou bolest při dýchání (navíc jsem ještě astmatik) a při pohybu. Nevím jestli to mám namožené od toho úporného kašle, ale měla jsem i viditelně nateklou pravou část na zádech. I když jsem dostala injekci proti bolesti, trochu se mi to uklidnilo, ale jakmile zakašlu nebo kýchnu je to strašná bolest a všechna bolest je hned zpátky. Nález zní:Th-p. Dexscol. střed. úseku Th-p výraznější, kyphosis též lehce výraznějí. Nižší disci povšechně + incip. spondylot. projevy. Obratl. těl Th 8-9 nenápadně nižší + naznačeně vpáčena horní stěna. Zřejmě st.p. starší mírné kompressi ? Diff. osteoporosis.

Odpověď odborníka:

U vás je přítomna nevelká skoliosa hrudní pateře s prohloubeným prohnutím hrudní pateře,kyfosa. Stav je zčásti vrozený a zčásti záskané počínající degenerativní změny. především hrudní pateře. Zméněná míírná komprese těl obratlů Th 8 a 9. Nálezy na pateři nejsou nijak dle vašeho popisu závažné, vyžadovaly by do budoucna po odeznění dechového infektu rehabilitaci a pravidelné cvičení i doma. Současnou bolestivost v oblasti mezižeberního svalstva je třeba tlumit léky proti bolsti a antireumatiky, příklad Ibalgin, je málo pravděpodobné, že by došlo k porušení svalstva, ale namahavý kašel iritaci zmíněného svalstva může zůsobit. S odezněním virosy tyto potíže odezní.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: