Rtg páteře

Prosím o vysvětlení rtg páteře: Důraznější bederní lordosa s horizont. postavenou křížovou kostí, naznačená sinistroskoliosa. Naznačená sklerotizace v oblasti facetových kloubů L4-S1, trnové výběžky jsou v tomto úseku v kontaktu. Závěr: Os sacrum horizontale, m. Baastrup a def. spondyloartrosa L4-S1. Osobně mám velké bolesti v křížové oblasti už delší dobu. Bolesti jsou ale stále častější a mají čím dál delší průběh. V průběhu menstruace se tato bolest ještě násobí a zaháním ji prášky. Bohužel i mimo ni jsou bolesti už na denním pořádku a občas se cítím, jako bych v tomto místě utržila silný náraz či mě někdo napadnul, motá se mi hlava a dělá špatně.

Odpověď odborníka:

Popisován je relativně zíávažný nález poruchy postavení křížové kosti, ale také bederní páteře. Již toto přivolává potíže charakteru funkčních poruch ve spojení pánve s páteří a v celé páteři díky porušené statice těla. Svalová dysbalance, která tyto funkční poruchy provází je v přímém vztahu is orgány malé pánve, proto ta bolestivá menstruace.le až k . křížovému, tak by byla nejrychlejší cesta ke zlepšení masážní léčba spolu s cíleným strečinkem, něco podobného, co dělají "thajské " masérky. Umí to ale i naši šikovní fyzioterapeuti. Postižení těchto kloubů prozrazuje, že zřejměě budete mít i poškozené meziobrtalové plosténky. Z RTG nelze poznat, jak až moc, to je otázka klinického vyšetření, někdy je nutné i další upřesnění jinými pomocnými metodami jako sonografie, EMG nebo CT. Léčba je potřeba přiměřeně aktivní, což lze jedině u specializovaného lékaře, který může být dostatečně aktivní bez nebezpečí v relativně rizikové oblasti páýteře. bez dostatečně aktivní léčby, při běžné fyzioeterapii dojde pouze k zklidnění, proto je ji možné v počátku léčby také opatrně použít, důsledné zlepšení funkce spolu s cíleným cvičením dle zácviku je však možností pro zastavení dalšího zhoršování již vzniklých změn. Samo záklaadní postavení, bez těchto rizikových etáží vyžaduje důslednou léčbu a systematické cvičení.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Kašel kvůli pálení žáhy? Ano, je to možné!
Články: Kašel kvůli pálení žáhy? Ano, je to možné!
Refluxní choroba jícnu se...
Můj blízký bere drogy: co mám dělat?
Články: Můj blízký bere drogy: co mám dělat?
Drogy jsou již několik let...
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x