Screening v těhotenství a kouření

dobrý den, chtěla bych se zeptat jsem ve 20tt těhotenství a teprve nedávno se mi podařilo přestat kouřit mám absolvovat druhý screening, ale mám strach z pozitivních výsledků první screening jsem měla negativní jaká je pravděpodobnost vývojových vad když jsem jinak zcela zdravá? může kouření natolik ovlinit aby plod postihl např rozštěp nebo jiné vrozené vady? a zjistilo by se to až na sruhém screnningu. Děkuji za odpověd

Odpověď odborníka:

Dobrý den, kouření spíš má za vinu neprospívání plodu a tím nízkou porodní hmotnost než přímo vznik vývojových vad. Dále mají kuřačky větší riziko vzniku placentárních poruch a komplikací a větší riziko předčasného porodu. Novorozenci kuřaček mají po porodu více komplikací a častěji mají poruchy vývoje než děti nekuřaček. Určitě je dobře, že jste kouřit přestala.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: