Scvoklá imunita

Zdravím, jako malá jsem trpěla častými záněty uší, na základce pak angínama a od 9 let jsem celoročně kašlala až mi v 15 na jar zjistili alergii a na podzim pak astma. Následující jaro zjistili, že mám "nepravou alergii", která reaguje na to, co mi zrovna delší dobu vadí (nemusí jít o alergen). Cca 2,5 roku jsem v Praze. Před 2 lety mě málem zabil obrat astmatu z klasickýho zahleňování na suchý (přítel mi míchal vincentku, mlíko, máslo a med kvůli rýmě se spády z dutin). Před cca rokem obvodní podcenila chřipku a pneumolog pak chvíli koukal na snímek a zvažoval hospitalizaci pro masivní zánět průdušek (půl kroku od zápalu plic). Na začátku letních prázdnin se má imunita plně scvokla, když jsem dostala otravu z jídla (campylobacter jejini). 3 dny jsem nebyla schopna polknout lžičku vody a za dalších 5 dní se vyskyt pravidelní zánět dásní v nevídané síle (místama fialová tkáň, CRP vzané v nemocnici nevykazovalo imunitní reakci na zánět) a já si musela najít zubaře v Praze. Ten mi předepsal antibiotika na kosti, které vyléčili zánět a potlačili mé běžné migrény, ale začla jsem mít nahodilé teploty a rozpalovali se mi lebeční kosti. Plus se museli před začátkem semestru hodně rychle vyndat osmičky, které začli prudce růst (odhadem dohnali cca 6 let za 6 týdnů) proti kořenům ostatních zubů. Zjistil se zánět čelistních kloubů a přeléčil se. Následovali četné virózy, fialové žíly táhnoucí ke srdci, průjmy a zvracení.. Před Vánocema akutní nefritida. V lednu masivní zánět spojivek - potlácel reakce oka, přeléčení zmírnilo záněty v krku a nose (četné angíny mi spálili část inervace, takže krk se už ani neléčí a nos pouze když mám přivelkou rýmu). V současnosti ORL tvrdí, že pude o alergii a obvodní mě nechce poslat na alergo, protože dle ní de o psychosomatiku (CRP říká, že nedochází k imunitní reakci). Dle lékařů jsem docela v pohodě, ale reálně nejsem schopna pořádně hejbat očima do stran, pouze stěží vyšlapu mírný kopeček/schody (před přeléčením očí vůbec), každé předklonění/změna polohy hlavy mě bolí, díky údajne normálnímu natýkaní eustachovy trubice jsem nahluchlá, permanentně jsem unavena (spala bych tak 20-23h denně kdybych mohla), na inhalace heřmánku/máty/kopřivy reaguju autoimunitními záněty v oblasti dolních dýchacích cest, v noci prej chrápu a přítel pravidelně prudí ňakýma hloupýma testama typu sednout si s vystřenýma nohama, dát bradu na hrudník, nebo zavřít oči a zvednout nohu (krutě nezvládám). Fakt, že se mi občas dělají černý kruhy pod očima a fialové žíly na víčkach a tehdy to napádá můj mozek (výpadky paměti a iracionální chování) tomu pomáhá ještě míň než ekzemy (prý mám kožní alergii na stres). Může to znormalizovat i něco jinýho než doktor Exitus? S pozdravem Oremau

Odpověď odborníka:

Milá neznámá. Na tomto světě je všechno "dočasné", tedy i lidské trápení. Soudě dle Vašeho věku, máte před sebou určitě ještě spoustu roků, není nutné chtít vyřešit to, co vyžaduje čas, trpělivost. U svých obtíží jste našla společného jmenovatele v imunitním systému. Jeho "rozladění" dokáže skutečně napáchat řadu škody, ale systém má také schopnost zpětného upravení funkce. Vědecký obor psychoimunologie vysvětluje funkční spojení mezi naší psychickou rovnováhou a správným zapojením imunity. Vaši současnou cestu bych směrovala právě tímto směrem- psychoterapií s případnou podporou protiúzkostnou medikací antidepresívy. Projasněním světa za "zašmouraným" oknem začnete vnímat skutečnosti méně černobíle, protože takové jsou.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: