Sebepoškozování

Dobrý den, prosím o radu mám problém se svojí psychikou. Od dětství sem spíše tiší, uzavřený člověk, který je mimo kolektiv a nemá téměř žádné sebevědomí. Na základní škole sem prodělala psychickou šikanu. Psychický stav se mi promítl i do mého zdraví. Začala sem trpět častými nevolnostmi, bolestmi břicha a hlavy, velmi častým nachlazením. V posledních 2 letech sem velmi zhubla. Všechny výsledky vyšetření dopadly dobře. Minulý rok jsem navštěvovala psycholožku, ale bylo mi řečeno, že další návštěvy nejsou zapotřebí. V poslední době trpím velkou nespavostí. Trpím migrénami, které nespavost častěji vyvolává. Stále častěji mám úzkostlivé stavy až deprese (hlavně v noci). Celá se chvěji, brečím a úlevu přináší až sebepoškozování. Ke kterému jsem postupem času nějak došla a vytvořila si na něm závislost. Moc s tím chci přestat, ale nejde to. Jako bych to ani nebyla já a až když se píchnu špendlíkem nebo říznu žiletkou uvědomím si následek. Mám občas mám také velmi černé myšlenky. S mými stavy se mi snaží pomoci můj přítel, který jako jediný o tom všem ví (nechci rodinu s tím zatěžovat) a kdyby jeho nebylo nevím jak bych skončila. Je moc hodný a vím, že by mi nikdy neublížil přesto mu nedokáži úplně naplno věřit i když spolu jsme už dlouho. Můj bývalý přítel mě velmi zklamal, ublížil mi a ničeho nic mě opustil. Pořád se velmi bojím, že se to stane znovu a já přítele ztratím. I když v hloubi duše vím, že se to nestane. Pořád mám velký strach a nevím jak se ho zbavit. Prosím o radu jak z toho všeho ven. Předem mnohokrát děkuji. Aneta (17)

Odpověď odborníka:

Vážená, milá a nešťastná slečno Aneto, vykašlete se na psycholožku a jděte za psychiatrem. Jednak na Vás, kromě poplatku, nebude chtít peníze, ale hlavně Vám pomůže z bryndy. Podstatou Vašeho problému, který z bludného kruhu už nabývá charakteru zaškrcující spirály, je ÚZKOST, která má nejrůznější příznaky, z nichž část přesně popisujete. Naučila jste se řešit tenzi nešťastným způsobem, jakési „oběti“ ve formě sebepoškození. Ale to neřeší podstatu věci! Průběh je takovýto: narůstající napětí --- sebepoškozující čin --- chvilkové částečné uvolnění, úleva --- výčitky --- narůstající napětí... Původní úleva se zmenšuje, úzkost a napětí se naopak zvyšují a tak to jde dokola s čím dál horším průběhem i stavem. Upalujte hned zítra k psychiatrovi / psychiatrini, a když nebudete vědět, co říci na začátek, klidně řekněte, že jsem Vás tam poslal já. Držím palce a napište, jak jste pořídila! Radkin Honzák

MUDr. Radkin Honzák, CSc.
MUDr. Radkin Honzák, CSc.

Specializace: Psychiatrie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: