Silné záněty močových cest, rezistence na atb

Dobrý den, paní doktorko, velice často trpím silnými záněty močových cest, je mi 26 let, záněty mám od svých19-ti let, v dnešní době nevydržím bez léků ani týden, brusinky, dlouhodobé braní Wobenzymu nijak nepomohly, jsem na tom už psychicky zle, v moči se vždycky najde nějaká bakterie (enterokok, klebsiella), naposledy vysoce rezistnení E. coli 10na 5 (před 5 dny) výsledky- citlivost: Nitrofurantoin, amoxicilin/klavulanová, cefuroxim, rezistence: Amoxicilin, Doxycyklin, Norfloxacin, cotrimoxazol, ofloxacin), ale doktorem mi léky předepsány nebyly, nyní mám akutní potíže, zároveň mám i bolesti v krku, urolog mi předepsal Klacid, s první dávkou se bolest jak v krku, tak v močových cestách snížila, ale s druhou dávkou se vrátili silné příznaky zánětu močových cest, takže Klacid nepomáhá, předtím jsem brala Biseptol, Macmiror, ale u nich byl efekt stejný jako u Klacidu, první dávka-úleva, dále bolesti, antibiotika jsem však vždy brala alespoň 3-4 dny, abych věděla, zda se příznaky nezhoršily jen dočasně. Vystřídala jsem hodně antibiotik (př. Nitrofurantoin, Ciplox, Augmetin, Gyrablock...) Stěr na chlamydie a ureoplazmata mi byl brán jednou, výsledek negativní. Nutno říci, že i když jsem brala hodně antibiotik, tak nikdy močení nebylo úplně bezbolestné, měla jsem klid, to ano, ale ne vždy to bylo příjemné. Urologové na to nereagovali. Nyní čekám na výsledky druhého imunologického vyšetření, to by mi bylo děláno před rokem a vše vyšlo v pořádku. Chtěla bych Vám poprosit o radu, jak jde čas, jsou záněty častější a horší, už mi dochází síly...velice děkuji za odpověď i Vaše pochopení

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Miroslavo. Doporučuji: - za prvé: zopakovat vyšetření na chlamýdie a ureaplazmata a v případě pozitivního nálezu je léčit antibiotiky tetracyklinové řady - za druhé: zeptejte se Vašeho lékaře na možnostzhotovení autovakcíny. Má úspěch u recidivujících zánětů močových cest, pokuď je původcem pořád stejná baktérie. Z Vaší moči se vykultivuje kmen, přímo proti kterému se vyrobí protilátky a ty se Vám pak aplikují na posílení imunity (nejčastěji cestou alergologa).

MUDr. Michaela Bobelová
MUDr. Michaela Bobelová

Specializace: Vnitřní lékařství
Pracoviště: Dialyzační a nefrologické centrum při NsP Havířov

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: