Sinus pilonidalis- jak to bude dál?

Dobrý den, v březnu 2015 se mi objevila laicky řečeno "boule" u kostrče, se kterou jsem si následně došla na chirurgickou ambulanci. Okamžitě mi ji ambulantně vyřízli. Chodila jsem na převazy. Když už se to hezky hojilo, tak jsem, přiznávám, léčbu podcenila a dále to neřešila. 2. července 2015 jsem s další "boulí" u kostrče šla opět na chirurgii, kde mě poslali, jelikož je mi 17, na dětské odd. a přijali mne. Ještě ten den jsem šla na operaci, ale dnes jak jsem zjistila, tak mi v celkové narkóze udělali to, co mi udělali na jaře ambulantně. Čekala jsem stehy, drén apod., jak to tedy je? Znamená to, že bych měla jít na další operaci, až bude klidové období mé "boule" a stehy budu mít? Ne že bych se na ně těšila, ale překvapilo mne, že nejsou. A dále, je nutná pozdější plastika? Není zbytečná, když se sinus často vrací? Děkuji za odpověď a přeji příjemný den.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Moniko, optimální léčba Sinus pilonidalis je excize- vyříznutí v celkové anestézii, která se provádí v klidovém stádiu bez akutních zánětlivých komplikací. Ve Vašem případě šlo provést jen incizi -rozříznutí a vyčištění místa zánětu. Protože byl pravděpodobně velký nález, tak chirurgové volili operaci v celkové anestézii ve Vašem případě. Ohledně plastiky nejsou chirurgové zajedno, odpůrci argumentují, že i tak může dojít k recidivě a samotná plastika je zatížena hnisavými komplikacemi. Já osobně bych plastiku nevolil. S pozdravem Dr. Simon Julínek

MUDr. Simon Julínek
MUDr. Simon Julínek

Pracoviště: klinika Palas Athea

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: