Skvrna po klíštěti u dítěte

Dobrý den, dotaz se týká mé devítileté dcery. V polovině dubna jsem jí vytáhl klíště v bezprostřední blízkosti oka (posílám fotografii). Po 7 týdnech se jí u stejného oka, jen asi o 2 cm níž, objevila červená napuchlá skvrna, která nesvědila ani nebolela, vypadala spíš, jakoby jí tam někdo uhodil. Za týden skvrna vybledla, otok zmizel a zůstalo jen asi 1 cm lehké zduření kůže s šupinkami. Na dobrém světle mi ale přijde, že okolo té červené lehce zduřelé skvrny je ještě jedna větší, bledší (druhá fotografie). Mohlo by se jednat i po tak dlouhé době (7 týdnů) o první projev lymeské boreliózy? Děkujeme za odpověď! Tomáš

Odpověď odborníka:

Dobrý den, ano, může se jednat o boreliozu, doporučují provedení WesternBlot testů, které již nyní provést můžeme, jelikož se krevní testy na borelie provádí za 6-8 týdnů od přisátí klíštěte. Pokud bude WesternBlot pozitivní, nasadit ATB léčbu. V žádném případě neprovázdět ELISA test. S pozdravem Dr. Roman Špaček, BCL clinic Luhačovice

MUDr. Roman Špaček
MUDr. Roman Špaček

Specializace: Lymská borelióza a chronická infekční onemocnění
Pracoviště: BCL clinic s.r.o., Luhačovice

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x