Smrt na im ve 26 letech

Dobrý den, mám dotaz ohledně smrti mé sestry. Pořád se nemohu smířit s její smrtí a ptám se proč. Před necelými 5-ti měsíci náhle zemřela. Udělalo se jí slabo, tak jsem zavolala rychlou. Po jejich příjezdu se svěřila se střevními potížemi trvajícími 5 dní. Tlak 110/70 puls 76/ min. Bylo rozhodnuto o převozu do nemocnice. Po dojití k sanitce sestra zkolabovala, 50 minut trvající resuscitace nebyla úspěšná :( Dle pitevní zprávy: příčina akutní transmurální IM-anteroseptální, zákl. onem. maligní nefroskleróza, generalizovaná ateroskleróza tepen I. stupeň, ateroskleróra II. stupně RIVA. Jako komplikace je uvedena hypertrofie srdce (385g), cyanotická indurace sleziny a jater, alveolární edém plic, trombotický uzávěr RIVA levé koronární artérie srdce, IM 2,5 x 3,5 cm. Vedlejší nález: nodózní koloidní struma(106g), progerie. Vůbec to nechápu- sestra se léčila s hyperfunkcí št. žlázy, měla předepsán Atenolol a Thyrozol. Potíže s dýcháním a únava byla přisuzována právě štítné žláze. Vím, že sestra měla anémii a v dětství 2x prodělala zánět myokardu. Kromě výše zmiňovaných léků nic jiného nebrala, ani HA, žádné pravidelné kontroly se srdcem nemusela podstupovat, kouřila, poslední 3 roky měla vleklé záněty zubů a přišla o ně. Stěžovala si na zadýchávání, bolest hlavy a únavu. Můžete mi trochu osvětlit vznik takovýchto onemocnění ? Zdá se mi, že byla těžce nemocná i s těmi ledvinami, jak je možné, že kromě výše zmiňované dušnosti, bolestí hlavy a únavy neměla žádné specifičtější příznaky? Mohla by to všechno zapříčinit štítná žláza? Nebo kdyby třeba sestra nebrala řádně léky na ni? Omlouvám se, ale potřebuji to pochopit. Mám výčitky, že jsem třeba nepomohla, tak jak jsem měla :( Sestře bylo 26 let.

Odpověď odborníka:

Paní Radko, je mi velmi líto Vaší ztráty, ale z obsahu Vašeho dotazu vyplývá, že není důvod si její časné úmrtí nějak klást za vinu a vyčítat. Onemocnění a nálezy, které uvádíte, vznik vážného srdečního problému vysvětlují, přičemž klíčový je zřejmě údaj o prodělaném zánětu myokardu a onemocnění ledvin - daném hypertenzí? Zvýšená funkce štítné žlázy, zánětlivé postižení zubů, kouření, to vše mělo další neblahý vliv na srdeční cévy a stav mohl být zhoršen i anémií. Uvedené nálezy mohou všechny souviset s nějakým celkovým chronickým vnitřním onemocněním - zhodnotit, co byla příčina a co následek jednotlivých stavů je bez znalosti detailů těžké, stejně tak jako nelze hodnotit, jakým způsobem měla být sestra lékařsky sledována a jak měly být hodnoceny její potíže - tento dotaz je nutno případně mířit na toho lékaře, který její celkový zdravotní stav znal. Celkové necharakteristické příznaky jako únava mohou být důsledkem celé řady onemocnění. Je-li to tedy možné, pro bližší informaci, která snad dále pomůže rozptýlit Vaše výčitky, se obraťte na lékaře, který měl sestru v péči.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: