Spermiogram

Dobry vecer. Chcem sa opytat na vas nazor ci s takymto spermiogramom sa da spontanne otehotniet.Objem do 3,5ml, ph8, skvapalnenie do 60 min, pocet spermii 20-22mil/1ml, pohiblivost celkovo 85-90%, z toho 50% progresivita, v ejakulate mierne zvysene mnozstvo Leu. Zaver:mormospermia hranicna hodnota. Co znamena mierne zvysenie Leu?a z toho 50% progresivita?ak by sa dalo vysvetlit zrozumitelne. A Aka liecba by bola vhodna? Dakujem za skoru odpoved. Monika

Odpověď odborníka:

Dobrý den ,paní Moniko, chybí informace o morfologii spermií, což je velmi důležitý parametr, ostatní parametry jsou v normě. Doporučuji také doplnit kromě základního spermiogramu také tzv. funkční testy spermií, zejména test fragmentace DNA spermií a test k vyloučení autoprotilátek proti spermiím. Záleží také na Vašem věku a jak dlouho se snažíte otěhotnět. Obecně pokud je Vám pod 35 let, pak se doporučuje vyhledat odborníka po 1 roce neúspěšné snahy o otěhotnění, nad 35 po půl roce. U ženy se pak provádí hormonální profil včetně hormonů štítné žlázy, AMH, vyšetření reprodukční imunologie včetně autoprotilátek a buněčné imunity, vyloučení některých infekcí (chlamydie, toxoplazma), vyloučení celiakie a endometriózy, PCT. U obou partnerů se pak doporučuje genetická poradna a genetické vyšetření (karyotyp). S pozdravem prim MUDr Pavel Texl

prim. MUDr. Pavel Texl
prim. MUDr. Pavel Texl

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: Sanatorium Helios

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: