Špinění v těhotenství

Dobrý den, v listopadu jsem byla na revizi - zamlklé těhotenství cca v 8 týdnu (nešlo to spočítat, neměla jsem pravidelný cyklus). Teď jsem znovu těhotná, u lékaře jsem byla v úterý (31.3.) a na ultrazvuku nebylo téměř nic vidět (jen malinký prostor /váček?/ v děloze), ale lékař řekl, že to zhruba odpovídá. První den poslední MS je 22.2., ovulace byla 10.3. Jednoznačně pozitivní test byl až kolem 24.3. Od toho 31.3. mám hnědý výtok. Někdy méně, někdy více. Žádná krev vidět není. Poslední 2 - 3 dny mám trochu bolesti v podbříšku, ale jen tak decentně, že věřím tomu, že je to roztahování dělohy.... Děsí mě ten výtok, protože při minulém těhotenství jsem výtok měla také a dopadlo to špatně. Je možné, že výtok se zamlklým těhotenstvím nesouvisel? Měla jsem ho od 31. dne těhotenství vkuse bez přestání. Je to "v normě"? A může to být v pořádku i teď? Lékař mi nedoporučil klidový režim ani mi nepředepsal žádné léky na udržení těhotenství. Je to v pořádku? Děkuji za brzkou odpověď, potřebuji slyšet názor i jiného lékaře, idkyž jsem tomu svému doposud důvěřovala. Děkuji Vám.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Na jedné straně je samozřejmě nutno pokládat každé špinění v počínající graviditě jako známku jistého rizika samovolného abortu. Na straně druhé je nutno říci, že velmi mnoho žen v počínajícím těhotenství špiní, aniž by to nutně znamenalo ztrátu těhotenství. Důležité je pátrat o rizikových stavech, jako např. onemocnění štítné žlázy u matky nebo např. tzv. trombofilní stavy. V počátku gravidity do 14. týdne je možno užívat gestageny ( Utrogestan, Duphaston). Prosperitu těhotenství zjistíte pomocí ultrazvuku nebo odběrem krve - to samozřejmě po dohodě s lékařem.

MUDr. David Neubert
MUDr. David Neubert

Specializace: Gynekologie a porodnictví
Pracoviště: NEUMED gynekologická ambulance s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: