Srdeční arytmie

Dobrý den. Mám prosím dotaz ohledně srdce, je mi 20 let a asi 3 roky se mi stává , že mi srdce někdy buší nepravidelně, najednou mi tak jako kdyby "vystřelilo" a pak se zase zklidní, trvá to ca tak 3 vteřiny, někdy mě přitom i zabolí.. Začnu se přitom hrozně stresovat, protože se bojím, co se mi stane a podle mě je to pak ještě horší, protože začnu myslet na to, jak mám dýchat a aby to nepřišlo znovu, srdce mi takhle buší cca 1 krát za 14 dní .. Někdy i dýl.. např . dnes se mi stalo, že jsem ležela na zádech a jak dýchám tak s nádechem mi pokaždé zase bušilo srdce jinak, tak jako kdyby slabě- pomalu ,ale nepravidelnosti byla trochu cítit.. Musela jsem si jít udělat dřepy, abych se jako víc rozpumpovala.. Tohle se mi stalo také teď cca po 3tí.. Není to nic hrozného, jen kdybych se nedokázala přitom tak vystresovat.. Myslíte, že to může být tím, jak ležím na zádech, tak prostě cítím to srdce jinak a cítím i nějaký ty nepravidelnosti? Na EKG jsem s tím už byla, vše vyšlo v pořádku. Holtera jsem měla už také, nic mi nevyšlo..Zrovna jsem komplikace neměla. Docela se toho bojím,ikdyž to není nic silného... Prostě mi někdy jen tak nepravidelně přeskočí, buší normálně a pak najednou jakoby vynechalo a zase začalo normálně.. Všimla jsem si někdy i toho, že nepravidelně dýchám, podle mě je to moje chyba, např . dlouho vydechnu a tak zůstanu a pak si uvědomím, že nepravidelně dýchám.. Možná se jen moc pozoruji, to je také možné.. Chtěla jsem se zeptat, jestli to může být spojené i s dospíváním, nebo s tím, že méně spím.. Děkuji moc za odpověď

Odpověď odborníka:

Dobrý den, slečno Kristýno. Z předchozích dotazů vidím, že jste obdobný problém již řešila s kolegy, zde tedy jen doplnění a zopakování - podobné potíže jsou velmi časté a pokud jste byla kardiologicky (EKG, Holter) vyšetřena bez zjištění nějakého problému, neznamená pro Vás občasné "přeskočení" srdce nebezpečí. S dýcháním potíže jistě souvisí - srdeční frekvence v průběhu nádechu a výdechu mírně kolísá, u některých osob (zvl. mladších a štíhlých...) to bývá výraznější a ve fázi "zpomalení" srdce pak dochází k "přeskočení". Jde tedy o vystupňování normální reakce, nikoliv o nemoc.

MUDr. Aleš Ducháček
MUDr. Aleš Ducháček

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktický lékař, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x